Ingredienser
1 pose pinjekjerner ca. 75 g Blader fra 1 basillikum plante litt oliven olje (til passe konsistens 3-4 spiseskjeer) 33 g revet parmesan litt presset sitron 2-3 fedd hvitløk litt salt
Tilberedning
Bland

Mer om emnet: Pesto

Pesto er en aromatisk pasta laget av basilikum, pinjekjerner, hvitløk, parmesan og olivenolje. Den er opprinnelig fra Liguria-regionen i Italia, mer spesifikt fra byen Genova, og er en integrert del av det italienske kjøkken. Riktignok har pesto utviklet seg i mange variasjoner over hele verden, men de grunnleggende ingrediensene forblir de samme.

En av de mest populære variantene av pesto er rød pesto, eller ‘pesto rosso’. Denne varianten utviklet seg på Sicilia og er laget med tørkede tomater, mandler, basilikum, parmesan, hvitløk og ofte chili. Dette skaper en rikere og dypere smak enn den grønne pestoen, og den er perfekt for retter med kjøtt eller fisk.

Det som gjør pesto unikt er ikke bare den sterke og aromatiske smaken, men også den enkle fremstillingsmetoden. Tradisjonelt er det ingen matlaging involvert i å lage pesto. Ingrediensene knuses og blandes i en morter til en jevn, men fortsatt teksturvannlig pasta. I dag kan de fleste prosesser gjøres med en matprosessor, men mange mener at bruken av en morter gir en mer autentisk og bedre smak.

En interessant funksjon om pesto er dens inntreden i den moderne kulinariske verden som en svært allsidig ingrediens. Den blir ofte brukt som saus for pasta eller som et tillegg til brød, men i dag finner du det også i salatdressing, marinader for kjøtt og fisk, og til og med i noen bakevarer. Den sterke smaken av pesto betyr at den lammer litt av sausene og skaper interessante og komplekse smaker.

Det er også viktig å merke seg noen helsefordeler pesto gir. Det er rik på vitaminer og mineraler, spesielt vitamin A og C, kalsium, jern og antioksidanter. Basilikum, den viktigste ingrediensen, har anti-inflammatorisk og antibakteriell virkning, og kan fremme god fordøyelse. Olivenolje, som også er en viktig ingrediens, er kjent for sine hjertehelsefordeler.

Pesto er mer enn bare en simpel grønn saus, det er symbolet på italiensk matkultur som har nådd internasjonal anerkjennelse. Dets friske smak, enkle fremstilling og allsidighet gjør det til en favoritt ingrediens blant mange hjem og profesjonelle kokker.