Pizza

Ingredienser
Bunn: 1 pakke tørrgjær 3 ss olje 3-4 ts salt ca 7-8 dl hvetemel lunket vann, nok til at deigen blir passe fast Balnd det tørre og ha i det våte, hev den i ca 20-50 min før du baker ut dersom du har tid. Denne rekker til 2-3 store tynne bunner, en tjukk eller ca 8-9 små tynne bunner. Fyll: 1 boks med kylling-skinke (sånn på boks, samme serie som bog-skinke), skjær den i små strimler, om du har løk-kutter, så bruk den! 1 boks med sjampinjong dersom du liker det 1 boks med mais Evt annet fyll du måtte like. Taco-spice mix Tomat-purre Div krydder.
Tilberedning
Ha skinken i stekepannen og tilsett ca 2-3 dl vann. Ha i mais, sopp ol. Ta i 1-2 ss tomatpurre, ca halve posen med taco-krydder, ca 1-2 ts oregano, 1-2 ts salt, 1/2 ts pepper, 1 ts paprikakrydder og 1-4 ts grillkrydder (du må smake det til rett og slett). La det putre litt før du fordeler fyllet over bunnen(e). Strø på ost på toppen og dryss lit oregano over. Stek på 200 grader i ca 20 min.

Mer om Pizza

Pizza er en populær matrett verden over, men det er kanskje lite kjent at denne elskede retten har en lang og variert historie. Visste du for eksempel at selv om pizza ofte forbindes med Italia, spesielt Napoli, så kan rettens opprinnelse faktisk spores helt tilbake til oldtidens Egypt, Hellas og Persia? Matretter bestående av flate brød med ulike toppinger ble servert som enkel og næringsrik mat for arbeiderklassen. Disse eldgamle matrettene kan kanskje betraktes som pizzanes forfedre.

Pizzatradisjonene spredde seg til Europa i middelalderen, men det var spesielt i det 18. og 19. århundret at pizzaen begynte å likne på det vi forbinder med pizza i dag. Dette skjedde i Napoli, der de fattige innbyggerne laget enkel mat av det de hadde tilgjengelig – ofte bare deig, tomat og ost. Et interessant faktum er at den berømte pizza Margherita antas å ha fått sitt navn etter Italias dronning Margherita, og fargene på pizzaen – rød tomat, hvit mozzarella og grønn basilikum – er ment å representere det italienske flagget.

Pizzaen kom til USA med italienske immigranter på slutten av 1800-tallet, og har siden blitt en sentral del av det amerikanske kjøkkenet. Amerikansk pizza skiller seg fra den tradisjonelle italienske ved å ha en tykkere skorpe og å være rikelig med ost og varierte toppinger. Stiler som New York-style og Chicago-style er kjente varianter av amerikansk pizza.

Pizza er en svært tilpasningsdyktig matrett, og hver kultur har satt sitt eget preg på den. I Norge er «grandiosa» en svært populær frossenpizza, og det finnes til og med en variant toppet med brunost! Det er tydelig at pizzaen har kommet for å bli, og selv om dens form og utseende kan variere, er kjernen i konseptet det samme: et deilig flatebrød toppet med hva hjertet måtte begjære.

På slutten av dagen, uansett om du foretrekker en autentisk italiensk Napoli, en New York-style pepperoni, eller en norsk grandiosa toppet med brunost, så er det en ting vi alle kan enes om: pizza er en universell glede, elsket av folk på tvers av alle kulturer og landegrenser. Den lange historien og den globale spredningen av pizzaen viser at denne matretten virkelig har en plass i alles hjerter (og mager!).

Legg igjen en kommentar