Ingredienser
500 g rødbeter, med blader hvis mulig 1 liter kyllingkraft 1 skrelt kyllingagurk 6 vårløk 6 reddiker 1 sylteagurk saft av 1/2 sitron 4 dl rømme litt sukker salt pepper 3 ss hakket frisk dill harrdkokte egg, delt i fire rømme dill
Tilberedning
Vask rødbetene og bladene godt. Pass på at skallet holdes helt. Kok rødbetene og bladene møre i kyllingkraften. Ta opp betene. Avkjøl kraften. Skrell rødbetene. Hakk rødbeter og blader grovt. Hakk rødbeter, blader, vårløk, reddiker og sylteagurk til mos i hurtigmikser. Tilsett ca 9 dl av kraften som betene ble kokt i. Press alt gjennom en sikt. La blandingen bli helt avkjølt. Tilsett rømme når blandingen er kald. Smak til med sukker hvis nødvendig. Tilsett salt og pepper. Tilsett hakket dill. La suppen stå kaldt i noen timer, helst natten over. Øs opp suppen og pynt hver bolle med eggebåter, litt rømme og en dillkvist.

Mer om Polsk rødbetsuppe

Polsk rødbetsuppe, også kjent som «barszcz», er en langvarig tradisjon i polsk matlaging og er anerkjent og elsket i mange deler av verden. Denne rødbetsuppe er kjent for dens sterke, fargerike fremtoning og den distinkte, rike smaken.

Men det er interessant å merke seg at det er mange forskjellige måter å lage polsk rødbetsuppe på, avhengig av regionen i Polen. For eksempel, i det nordlige Polen blir det ofte lagt til en rekke rotgrønnsaker, som gulrøtter, persillerøtter og sellerirøtter, samt poteter, i tillegg til rødbeter. I sør, er suppen ofte litt syrlig, med tilsatt eddik, sitronsaft eller gjæret rugmel. Noen polske kokker inkluderer også kjøtt eller pølse i deres rødbetsuppe, mens andre foretrekker å holde den vegetarisk.

En annen interessant ting med polsk rødbetsuppe er dens tilstedeværelse i tradisjonelle polske julefeiringer. På julaften i Polen, er det en skikk å spise en tolv-retters lutfri middag, og rødbetsuppe er vanligvis en av rettene som inngår. Suppen serveres med små dumplings, kjent som «uszka», fylt med sopp og kål. Denne retten symboliserer velstand og lykke for det kommende året.

Ironisk nok er en av hovedingrediensene i den tradisjonelle polske rødbetsuppe, rødbeter, en grønnsak som historisk sett ikke alltid har vært populær i Polen. Dette skyldes delvis at det var en mangel på rødbeter i landet under og etter andre verdenskrig. Men i løpet av de siste årene, har rødbeter igjen blitt populært i polsk matlaging, hovedsakelig takket være dens helsefordeler, som rike nivåer av antioksidanter, fiber, jern, vitamin C og mange andre mineraler.

Til slutt er det avgjørende at polsk rødbetsuppe er servert på en riktig måte. Godta en tallerken med barszcz polsk rødbetsuppe skal være varm, ikke kokende. Suppen skal være klar, ikke uklar. Og til slutt, en skje med surkrem, friske urter eller et dryss av svart pepper gir en fin finish. Slik servering bringer ut smaken på best mulig måte, og skaper en kulinarisk opplevelse som er så mye mer enn bare en tallerken med suppe.