Ingredienser
1 kg grytekjøtt av storfe med ben uten overflødig fett 1 ts salt 1 krydderbukett 6 knuste svarte pepperkorn 1 uskrelt løk med 4 nellik stukket i 1 knust hvitløkfedd 3 gulrøtter skåret i små biter 2 selleristilker i skiver 3 purrer, renskåret, renset og skåret i skiver 500 g poteter, renset og skåret i terninger 3 ss finhakket frisk persille til pynt
Tilberedning
Pot-au-Feu omtales ofte som Frankrikes nasjonalsuppe. Franskmennene behandler den som en hovedrett og serverer vanligvis kjøttet for seg, men det er ingen faste regler for hvordan du lager denne solide retten. I denne oppskriften er pot-au-feu snarere en suppe enn en hovedrett. Ha kjøtt og ben i en stor kjele og dekk med kaldt vann. Tilsett salt, kok opp og skum av. Skru ned varmen og tilsett krydderbukett, pepperkorn, løk med nellik og hvitløk. La det småkoke med lokket delvis på i ca 2 1/2 time eller til kjøttet er nesten ferdigkokt. Skum av iblant ved behov. Kontroller om vannet koker for mye inn og tilknytt evt. mer vann. Ta opp og kast bena, krydderbuketten og løken. Tilsett grønnsakene og la det småkoke i enda 1 time. Ta opp kjøttet, skjær det i biter og legg det tilbake i suppen. Server den i store, varme suppetallerkener. Dryss rikelig med persille over.

Mer om Pot au Feu

«Pot au Feu» er en tradisjonell fransk kjøtt- og grønnsaksuppe, hvis navn direkte oversettes til «Pot på ilden». Denne retten er kjent som en av de franske folklorekomfortmatene og er ofte forankret i familiemiddagsgelen.

Opprinnelig var det enkel bondemat der tilgjengelige ingredienser ble kokt sammen i en stor gryte over åpen ild. Over tid har denne retten undervist og fortsatt å gi franske kokker et bredt spekter av matlagingsmuligheter basert på regionen, årstiden, og tilgjengelige ingredienser. Sammensetningen av ingrediensene kan variere enormt, men det grunnleggende konseptet er å la en blanding av kjøtt og grønnsaker småkoke i flere timer.

Pot au Feu er en rett med dype røtter i fransk matkultur. Den følger ideen om «komplett matlaging» hvor ingenting kastes. Benene og grønnsakene som blir kokt sammen med kjøttet brukes ofte til å lage en fylt suppe. I motsetning til mange andre supper serveres kjøttet som en egen rett, ofte med grovkornet sennep, cornichons og noen ganger med et benmarg på brødskive. Dette gir måltidet en heartiness som er karakteristisk for Pot au Feu.

Teknikken bak tilberedningen av Pot au Feu legger vekt på langsommelig matlaging. Kjøtt og ben skal småkoke i et rolig tempo for å ekstrahere alle mineralene og gelatinene. Dette gir en rik og næringsrik buljong fylt med smak. Et annet viktig poeng er at grønnsakene skal tilsettes i slutten av koketiden for å bevare sin tekstur og farge.

Hvis Pot au Feu kan virke altfor avansert å lage til tross for metodene, maksimerer den virkelig verdien av ingrediensene den bruker og representerer de grunnleggende franske matlagingstradisjonene. Og selv om du ikke er en erfaren kokk, vil denne retten gi deg en dyp forståelse av fransk matlaging – både historien bak den og teknikkene som brukes. Pot au Feu er virkelig en kulinarisk opplevelse som hver matelsker bør prøve.