Mer om: Poteten, djevels frukt?
Selv om vi i dag ser på poteten som en matvare vi ikke kan forestille oss et liv uten, har dette ikke alltid vært tilfellet. Faktisk, da poteten først ble introdusert i Europa, ble den ofte kalt «djevelens frukt». Dette skyldtes hovedsakelig myter og misforståelser rundt denne nye planten fra den nye verden.
Poteten kom til Europa i det 16. århundre, takket være spanske sjøfarere som hentet den fra Sør-Amerika. Den ble først plantet som en eksotisk prydbusk for sin vakre blomst, hovedsakelig i adeliges hager. Spirende poteter ble betraktet med mistenksomhet og folk trodde at de kunne føre til en rekke sykdommer, inkludert lepra og tidlig død. I noen regioner ble den til og med knyttet til hekseri, og dens bruk i mat var sterkt motarbeidet.
Dette ble forsterket ved visse religiøse tro som anerkjente den som en upassende matkilde. Poteten passet dårlig inn i et ernæringskonsept basert på bibelens lære. Ettersom det ikke var noen referanser til poteter i Bibelen, ble det ansett som et tegn på at de ikke skulle spises.
Men over tid endret potetens image seg drastisk. Folk begynte å innse at potetene ikke bare var sikre å spise, men også svært næringsrike og enkel å dyrke. Dette førte til en økning i dens popularitet, og nå er poteten et grunnleggende element i de fleste europeiske kjøkken. Fra den tidlige misforståelsen om å være «Djevelens frukt», har potetene trappet opp for å bli en av menneskehetens mest verdifulle stifter. I dag, mange århundrer senere, takker vi poteten for dens evne til å holde oss mette og fornøyde.