Ingredienser
ca 1-1 1/2 kg poteter 1-2 grønne epler (pleier å bruke Granny Smith-epler) ca 1/2 rødløk eller et par vårløk eller et par sjalottløk 1 fedd hvitløk 1-2 ss dijon sennep 1 stort beger (1/2 liter) med youghurt natutrell Nykvernet salt og pepper
Tilberedning
Potetene kokes og deles opp i passe store biter, eplene skrelles og kuttes i biter, løken og hvitløken finhakkes. Blander litt etter litt alle ingrediensene sammen (både tørre og våte), når alt er blandet sammen smaker jeg til med salt og pepper, har eventuelt i litt ekstra sennep hvis det ikke er syrlig nok (sjelden det trengs). Salaten kan gjerne stå og «godgjøre» seg en stund før maten.

Mer om Potetsalat-favoritt

Potetsalat er en disk som har vært en favoritt på spisebordene i mange år. Dens universelle tilstedeværelse gjør den til en grunnleggende matvare i picnicer, familiefester og buffetrestauranter. Potetsalaten er elsket av mange for dens allsidighet og lett tilgjengelige ingredienser, men det mange kanskje ikke vet, er at det finnes et mylder av varianter for å tilberede denne populære retten. La oss ta en nærmere titt på noen av dem.

Potetsalatens opprinnelige variant er den tyske potetsalaten. I kjernefamilien til potetsalat er poteter hovedingrediensen, og de blir som oftest kokt til de er møre. I den tyske varianten er potetene blandet med løk, sennep, salt og eddik som gir en syrlig smak. En fransk variant av potetsalat blander potetene med vinagrette eller majones for å få en rik og kremet smak. Dette er en mildere versjon, og er ofte en favoritt blant barna på grunn av sin myke tekstur og milde smak.

Norsk potetsalat er dog en annen historie. I Norge er det en tradisjon å legge hardkokte egg til potetsalaten. Andre ingredienser som purre eller reddiker kan også være populære tilskudd. Det som gjør norsk potetsalat unik er bruken av dill og rømme, som gir potetsalaten en unik og forfriskende smak. I Sverige, derimot, er potetsalat blandet med biter av eple og pickles for en subtil sødme og syrlighet.

En ting som er sikkert er at potetsalat er en rett som lett kan tilpasses til enkeltpersonens smak. Hvis du foretrekker en piquant smak, kan du prøve å legge til litt sennep, gurkemeie eller paprika til potetsalaten. Hvis du foretrekker en mer mild potetsalat, kan du eksperimentere med å bruke forskjellige urter som timian, rosmarin, eller oregano. Du kan til og med blande inn litt yoghurt for en frisk smak.

Til slutt, hvis du ønsker en potetsalat med litt «ekstra», kan du tilsette kjøtt- eller fiskerester, eller for vegetarianere og veganer, kanskje grillet tofu eller bønner. Potetsalat er virkelig en rett som gir rom for både kreativitet og smak. Gleden ved å lage potetsalat ligger i å dra på en matlagingsreise der du tilfører retten din egen unike vri. Selv om det er mange klassiske versjoner der ute, er det like mange moderne tolkninger å utforske!.