Ingredienser
1 1/2 l vann 2 1/4 ts salt 500 g poteter, skrelt og i biter 2 purrer i biter 3 dl melk 1 1/2 ss smør 1 ss sago 1/4 ts pepper
Tilberedning
Vann, salt, oppskårne poteter og purre kokes til potetene kan moses gjennom en sikt, 15-20 minutter. De mosete potetene legges i kjelen sammen med melk, smør, sago og krydder. Det hele kokes til sagogrynene blir klare, ca 45 minutter.

Mer om Potetsuppe, gammel oppskrift

Potetsuppe har vært en stjerne i det norske kjøkken i mange hundre år, med hvert område som har sin egen variant basert på tilgjengelige ingredienser. Det dukker fortsatt opp nye oppskriftsvarianter, men det er noe med disse gamle oppskriftene som bringer hjem den smakfulle nostalgien.

En tidlig versjon av norsk potetsuppe kommer fra det norrøne Norge, der poteter ble ansett som en luksusvare på grunn av den lange koketiden de krevde. Denne suppen var en enkel affære med poteter, kanskje pastinakk eller gulrøtter, og vann. Forskjellen lå i tilberedningen. Gammel moderne metode innebar å koke vafler over lang tid til de var møre, mos dem og tilsette kraftig krydder. Retten ble ofte servert med grovt brød på siden.

Potetsuppen utviklet seg over tid, sammenhengende med endringer i det norske kostholdet og tilgangen til forskjellige matvarer. Med økningen i produksjonen av meieriprodukter i løpet av 1800-tallet ble fløte et populært tillegg til potetsuppen. Fløte ga suppen en kremet konsistens og en fyldig smak som virkelig fremhevet potetenes robusthet. Fra dette tidspunktet fant man ofte finhakkede urter som gressløk eller persille i oppskriften, for å legge til friskhet.

Mange tradisjonelle oppskrifter fra 1900-tallet inkluderer også en røkt matvare, som pølse eller bacon, for å øke smaken. Masse av disse gamle oppskriftene inneholder også løk, som enten ble hakket og brunet før det ble lagt til suppen, eller rett og slett eldet i suppen for å gi en mykere, søtere smak. Disse ingrediensene gir suppen en større smak og dybde i smaken.

Ved å vende tilbake til historien ser vi hvordan norsk potetsuppe har utviklet seg fra en enkel, hverdagslig rett til en fyldig og mettende måltid. Betydningen av potetsuppe i det norske kjøkken illustrerer den njutbare tilpasningsevnen i den norske matkulturen, og viser hvordan hver ingrediens kan brukes på mange forskjellige måter for å lage unike retter. Dette er kanskje grunnen til at så mange av oss fortsatt vender tilbake til denne klassiske oppskriften.

Så neste gang du skal lage potetsuppe, hvorfor ikke prøve en av disse gamle oppskriftene? Du finner kanskje ut at det er noe helt spesielt innenfor den enkle kompleksiteten av disse autentiske norske rettene. Enten du holder deg til de gamle oppskriftene eller tilpasser dem etter eget ønske, vil resultatet utvilsomt være en varm, nærende og velsmakende rett, verdig for ethvert norsk kjøkken.