Provencalsk torsk

Ingredienser
1/2 Purreløk 2 Tomater 1/2 Margarin 300 g Torskefilet 1 Grønn paprika Krydder: Pepper Salt 1 båt Hvitløk (kanel)
Tilberedning
Vask purren og skjær den i strimler. Skjær paprika i ringer og tomater i skiver. Varm stekeovnen til 250 grader. Legg smørklatten i en ildfast form, sett denne i ovnen til smøret smelter. Ta formen ut og fordel purre, paprika og tomater i bunnen. Tilsett krydder og presset hvitløk. Del opp fiskefiletene i skiver. Legg fisken over grønnsakene i formen. (Legg evt. aromasmør (1ss smør, 1 ss persille, 1 fedd hvitløk), creme fraiche el.l i klatter på fisken.) Dekk formen med folie, og stek fisken midt i ovnen i ca. 20 minutter. Server med ris eller kokt potet. Kan evt. tilberedes i mikrobølgeovn, ved å koke fisken på full styrke i 4-5 minutter. (Ved en feiltakelse tok jeg kanel oppi i stedet for pepper, men det gjorde det bare ekstra godt!)

Mer om emnet: Provencalsk torsk

Provencalsk torsk, eller «Brandade de Morue» som det er kjent på fransk, er en nydelig rett som stammer fra regionen i Sør-Frankrike kalt Provence. Det er en kremet og smakfull fiskegryte som er dypt forankret i det provencalske kjøkkenet. En av grunnene til denne rettens popularitet er dens unike kombinasjon av ingredienser og teknikker.

Provencalsk torsk er en deilig blanding av torsk, hvitløk, olivenolje og poteter. Den tradisjonelle metoden er å salte fisken for å bevare den, som så blir bløtlagt for å fjerne saltet før det kokes. Etter å ha blitt kokt, blir fisken revet og pisket sammen med finhakket hvitløk, poteter og olivenolje for å skape en myk og kremet puré. Noen ganger blir denne retten gratinert i ovn med hakkede urter på toppen for ekstra smak.

Når det kommer til servering av Provencalsk torsk, er det mange alternativer. Noen foretrekker å servere det som en hovedrett, mens andre foretrekker å bruke det som en forrett eller til og med en deilig tapasrett. Uansett hvordan det serveres, er Provencalsk torsk et utmerket valg for de som ønsker å prøve noe litt annerledes, men eksepsjonelt velsmakende.

Utallige varianter av denne tradisjonelle retten finnes i hele Provence og har spredt seg til resten av Frankrike og verden. Likevel forblir den grunnleggende metoden nesten den samme. Selv om den provencalske torsken er dypt forankret i den franske kulinariske tradisjonen, kan alle lage denne retten hjemme med de rette ingrediensene og teknikkene.

Å lage Provencalsk torsk krever tid, og begynner med å bløtlegge fisken over natten. Dette gir retten dens særegne tekstur og smak. Når fisken er klar, er prosessen enkel, og resultatet er absolutt verdt innsatsen. En velkjent provencalsk saus, Rouille, serveres ofte ved siden av retten.

Til syvende og sist er Provencalsk Torsk er et must å prøve for enhver matentusiast. Det er en rett som virkelig fanget essensen av det provencalske kjøkkenet: enkelhet, friskhet og smakfulle ingredienser. Det er en rett som inviterer oss til å oppdage mer om Provences rike kulinariske historie, og hvordan dens tradisjonelle oppskrifter har blitt bevart gjennom århundrer.

En kommentar om “Provencalsk torsk”

Legg igjen en kommentar