500 g rødsei
vann
8 baconskiver
12 gode poteter (gulløye, ringeriks eller mandel)
Kålrotstappe
600 g kålrot
drøyt 1 dl vann
snaut et par dl melk
salt og hvit pepper
en smørklatt
2-3 ss finhakket dill
Gulrotstuing
4 gulrøtter i biter/skiver
2 ss smør
3 ss hvetemel
2 dl lettmelk
1 dl matfløte
salt og pepper
revet muskat
Rens seien og skjær i serveringsbiter. Vann ut fisken i 4 5 timer.
Skrell kålrot til stappe og del i biter. Kokes mørt i vann. Mos med en stapper i kjelen. Rør inn melk til stappen er passe tykk. Kok opp. Smak til med salt og pepper. Tilsett smørklatten og bland inn hakket dill.
Kok gulrøtter til stuingen. Lag en god hvit saus av hvetemel, smør og lettmelk. Tilsett fløten og la koke opp igjen. Får putre noen minutter. Smakes godt til og blandes med gulrøttene. Kok poteter med skallet på. Sprøstek baconskivene.
Kok opp fisken og slå vannet av. Får koke opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken få trekke ca. 10 minutter.
Server gammelseien og alt det gode tilbehøret mens alt er skikkelig varmt.
Tilbehøret her er godt også til pannestekt eller kokt klippfisk, til saltet torsk, til røkt kolje eller boknafisk.
Rødsei er nå veldig vanlig på Helgeland også. Skal ha det i dag vi.
Dette er middagsmat som nesten bare blir brukt i Salten.
Og hvordan lage rødsei?
Når en har fisket seien, så sløy den (innmaten tas ut), men vask den ikke, legg den i saltlake i egnet beholder, og la den ligge der i minimum tre år.
Høres kanskje fælt ut, men det er sånn ekte rødsei (gammelsei)skal lages.
Veldig bra tips med kålrotstappe.