Ingredienser
1 kg hjortestek av lår 2 ss smør 1 dl rødvinseddik 1/2 fl rødvin 12 soltørkede tomater 100 g smør sitronsaft salt pepper
Tilberedning
Brun steken godt i smør i jerngryte. Slå eddik over og snu steken i eddiken, som nesten får fordampe. Tilsett deretter rødvin og kok opp. Legg på lokk og sett gryta i stekeovn på ca 70 C i 1 1/2 time. Skru opp til 100 C og stek i 1 time til. Ta steken ut og la den hvile. Sil av rødvinskraften. Rist oljen av tomatene og ha dem i rødvinssausen sammen med 100 g smør. La dette koke sammen til det blir en fyldig saus. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt sitronsaft. Skjær opp kjøttet, legg på tallerkener og dander med sausen, som er konsentrert. Serveres med dampet blomkål og kroketter, ovnsbakte potetkløfter eller rösti-poteter.

Mer om emnet: Rødvinsbraisert hjortelår

Rødvinsbraisert hjortelår er en klassisk høst- og vinterrett som inneholder mange rike og spennende smaker. Opprinnelig stammer denne retten fra de nordlige delene av Europa hvor hjortevilt ofte brukes i matlaging.

Tilberedningen av rødvinsbraisert hjortelår begynner med marinering over natten. Dette gjøres for å myke opp vianden og tilføre sterke smaker. Klassisk norsk marinade til hjort inneholder rødvin, rosmarin, timian, laurbærblad, hvitløk, gulrøtter, sellerirot og løk. Bruk av rødvin i marinaden bidrar til å bryte ned proteinene i kjøttet, noe som gir en mørere og mer smaksrik rett.

Etter marinering, blir hjortelåret brunet på alle sider i en varm panne med smør. Dette gjøres for å forsegle vinen og krydderet inni kjøttet, og for å tilføre en søt, røstet smak. Når kjøttet er brunet og har fått en fin skorpe, legges det i en kasserolle med marinaden og kokes på lav varme i flere timer.

På denne måten får vi en rødvinsbraisert hjortelår med en rik og fyldig smak, hvor den spesielle viltaromaen kombineres med de lystige tonene av vin og krydder. Hjortelåret serveres ofte med potetmos, ovnstekte rosenkål og en fyldig saus laget av sjyen.

Utvalg av vinen som brukes i marinaden og til servering er også viktig. En kraftig, tørr rødvin med toner av bær, krydder og urter kan gi dybde og kompleksitet til retten. Husk å velge en vin du ville ha drukket, da kvaliteten på vinen ofte kan ha stor innvirkning på sluttresultatet.

Rødvinsbraisert hjortelår er altså en smakfull og mettende rett som er en glede å dele med familie og venner på en kald vinterkveld, og som utvilsomt vil gjøre ethvert måltid til en spesiell anledning.