Ingredienser
4 dl lys kraft / buljong 3 ss hvetemel 3 dl seterrømme salt pepper småhakket gulrot tørkede urter
Tilberedning
Ha kraft i en kjele sammen med mel og rømme. Kok til sausen med hakket gulrot tykner, og smak godt til. Tilsett urter.

Mer om Rømmesaus

Rømmesaus er en såkalt hvit saus som har sin opprinnelse i det norske kjøkkenet. Til tross for sin enkelhet, er den rik på smak og har blitt en sentral del av mange tradisjonelle norske måltider. Det er mange som har et kjært forhold til rømmesaus i Norge, men dette betyr ikke at man ikke kan tilsette personlige vendinger for å gjøre den mer spennende – faktisk, variasjon og tilpasning er en del av det som har bidratt til sausens varige popularitet.

Akkurat som navnet antyder, er hovedingrediensen i rømmesaus selvfølgelig rømme. Rømmen gir sausen dens karakteristiske, kremete konsistens og syrlige smak. Ettersom rømme er et fermentert produkt, bidrar det også med en rekke gode bakterier, noe som gjør rømmesaus til et gunstig tillegg til kostholdet ditt, selv om det er viktig å huske på at det også er høyt i fett.

Det mest tradisjonelle tilbehøret til rømmesaus er torsk. Denne klassiske norske fiskeretten, kjent som «torskegryte med rømmesaus», er berømt over hele landet. Rømmesausen hever smaken av den ellers milde torsken, og gir en balanse mellom rikhet og friskhet som er vanskelig å motstå. Selv om denne kombinasjonen er velkjent, er det mange andre retter som også kan dra nytte av en god rømmesaus.

Å tilberede rømmesaus er en relativt enkel prosess, men det kreves litt oppmerksomhet i begynnelsen. Først smelter du smøret i en kjele og rører inn melet for å lage en jevn blanding kjent som en roux. Deretter tilsetter du rømmen litt etter litt, rører konstant for å forhindre klumper. Når all rømmen er tilsatt og sausen har fått ønsket konsistens, kan du smake til med krydder.

Som nevnt tidligere, er det et stort rom for kreativitet når det kommer til rømmesaus. Selv om den tradisjonelt sett ikke inneholder mange ekstra ingredienser, er det mange som tilsetter krydder som muskat, dill, persille eller til og med sitronskall for å gi sausen litt ekstra pizzazz. Uansett hvilke tilpasninger du velger å lage, vil resultatet utvilsomt bli en saus som supplerer hovedretten perfekt og gir måltidet en tradisjonell, norsk vri.

Kort sagt, rømmesaus er en fantastisk tilskudd til det norske kjøkken. Den er lett å lage, smakfull, og passer til en rekke retter. I tillegg er det mange måter å tilpasse den på, slik at du kan lage din egen signaturversjon.