Rødvinssaus

Ingredienser
* 2 sjalottløk * 2 ss smør * 1 ss hvetemel * 2 dl rødvin * salt * pepper
Tilberedning
1. Smelt smøret i en liten gryte. 2. Finhakk løken og fres den til den er blank og myk (men ikke brun). 3. Dryss over melet og rør til en jevn blanding. 4. Spe med vinen (i den originale oppskriften er det spesifisert at det skal være Bordeaux). 5. La sausen småkoke i ca 10 minutter før den serveres.

Mer om Rødvinssaus

Rødvinssaus er en svært elsket saus, og det er ingen overraskelse hvorfor. Den rike, komplekse smaken den gir til et hovedrett kan transformere måltidet fra godt til fantastisk. Men hva vet vi egentlig om rødvinssaus, og hvordan kan vi forbedre vår sauslaging?

Først og fremst, er det viktig å forstå at kvaliteten på rødvinen du bruker i sausen vil sterkt påvirke dens smak. Dette betyr at du bør unngå å bruke billige viner når du lager sausen; kvaliteten på vinen du bruker skal være god nok til at du ville ha drukket den. Noen vintyper anbefales spesielt for rødvinssaus, som Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir eller Shiraz.

Et annet viktig punkt er at rødvinssausen må reduseres. Reduksjon er prosessen der væsken koker forsiktig for å konsentrere smaken og tykne sausen. Denne prosessen gjør at alkoholen i vinen fordamper, og lar de andre smakene komme mer til sin rett. Reduksjon kan ta alt fra 10 minutter til 1 time, avhengig av hvor konsentrert og tykk du ønsker sausen skal bli.

Hva med resten av ingrediensene? De mest grunnleggende ingrediensene er løk, hvitløk, kraft (enten okse, kylling eller grønnsak), samt smør og mel for å lage en roux som tykner sausen. Imidlertid kan denne listen utvides for å inkludere ingredienser som rosmarin, timian, laurbærblader, sopp, bacon, og til og med sjokolade for en ekstra rik og kompleks smak.

En siste ting å nevne er at selv om rødvinssaus ofte er koblet med biff, kan den også brukes med fjærfe, vilt, og grønnsaker. Den kan til og med brukes som en del av en pasta rett, for eksempel pappardelle med rødvin og porcini sopp. Så ikke nøl med å være kreativ når det gjelder bruken av rødvinssaus i dine retter!

Å lage en rødvinssaus kan kreve litt tid og innsats, men resultatet er definitivt verdt det. Med en rik og aromatisk smak, kan den forvandle selv det enkleste måltid til en gastronomisk opplevelse. Tusenvis av kokker verden over sverger til dens unike egenskaper, og med god grunn. Prøv det, og du vil forstå hvorfor!.

Legg igjen en kommentar