Ingredienser
Tertebunn: 75 g valnøtter 200 g hvetemel 100 g smør 1 ss sukker 1 egg Rabarbrafyll: 600 g rabarbra 75 g sukker 2 ss maisenna ca. 2 ss kaldt vann Marengs: 3 eggehviter 180 g sukker I stekeovn ved 200 °C
Tilberedning
Mal valnøttene i en matprosessor og smuldre inn hvetemel og smør. Rør inn sukker og egg. Deigen skal være smidig og kunne knas sammen. Sett deigen kaldt ca. 1/2 time. Kjevle deigen til en tynn leiv. Rull leiven på kjevlet og løft den forsiktig over i en terteform som er 26 cm i diameter. Klem leiven forsiktig inn langs kantene på formen. La deigen gå litt over kanten. Skjær vekk eventuell overflødig deig. Prikk deigen med en gaffel og stek tertebunnen på nederste rille i 10-15 minutter. Rens rabarbraen, skjær den i biter og kok dem med sukker så vidt møre. Tykne med maisenna utrørt i vann. Stivpisk eggehviter og sukker til marengs. Ha fyllet i tertebunnen og dekk med marengs. Stek terten 10-15 minutter til marengsen har fått gyllen farge. Det smaker godt med vaniljesaus ved siden av. Vaniljesaus: 1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker 5 dl melk 4 eggeplommer 1/2 dl sukker 1 ts maisenna Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.

Mer om Rabarbraterte

Rabarbraterte er en tradisjonell dessert som er populær på våren og sommeren. Den har en deilig søt og sur smakskombinasjon som er perfekt for varme dager. Selv om rabarbraterte er kjent for sin unike smak, er det også mange helsefordeler ved å inkludere rabarbra i kostholdet ditt. Faktisk er denne planten rik på kostfiber, vitamin C, vitamin K og en rekke kritiske mineraler, som kalium og kalsium.

Noe av det mest spesielle med rabarbraterte er at den kan tilpasses etter egen smak. Selv om den tradisjonelle oppskriften inneholder sukker for å motvirke den sure smaken av rabarbra, kan du også bruke alternative søtningsmidler som honning, agave nektar, eller stevia. Noen foretrekker også å blande rabarbra med andre frukt som jordbær, epler eller fersken for å gi en ekstra dimensjon til smaken.

Når det gjelder selve tilberedningen av rabarbraterte, er det viktig å vaske rabarbraen grundig og kutte den i små biter før den brukes i oppskriften. Pass på å kaste bort bladene, da de inneholder oksalsyre, som kan være skadelig i store mengder. Etter at rabarbraen er forberedt, er neste trinn å lage terte-deigen. Tradisjonelt laget av smør, mel og sukker, kan deigen også tilpasses for de som har spesielle kostbehov. For eksempel kan de som følger et glutenfritt kosthold bruke glutenfri mel.

Baking av rabarbraterte er enkelt. Først forhåndsvarmes ovnen til rundt 180 grader Celsius. Deretter plasseres deigbunnen i en terteform og deigkantene presses mot sidene av formen. Rabarbrablandingen helles over bunnen og så er det bare å steke i ovnen i rundt 30-40 minutter, eller til terteskallet blir gyldent og fyllet er boblende.

Selv om rabarbraterte er nydelig servert varm rett fra ovnen, kan den også være deilig servert kald. Noen liker å servere den med en skje med vaniljeis, fløtekrem, eller kanskje litt gresk yoghurt. Dette gir en balansert smaksopplevelse – det kalde, søte iskrem eller fløtekrem komplimenterer den varme, sure smaken av rabarbraterten.

Rabarbraterte er mer enn bare en deilig dessert – det er en tradisjonell sommerdelikatesse, spekket med næringsstoffer og tilgjengelig for tilpasninger for å passe alle smaker og kosthold. Så hvorfor ikke prøve å bake en i dag, og opplev smaken av sommer på tallerkenen din?.