Raita

Ingredienser
1 dl Naturell yoghurt 3-4 cm Agurk Krydder: litt Salt en klype Chilipulver bittelitt Sukker 1 ss finhakket Koriander Finhakket Mynte
Tilberedning
Ha yoghurten i en bolle, og pisk den lett med en gaffel til den blir kremete. Tilsett finrevet agurk. Bland inn mynte, koriander, og smak til med litt salt og sukker. Settes kjølig. strø litt chilipulver over før servering.

Mer om emnet: Raita

Raita er en tradisjonell indisk rett som har blitt populær over hele verden, også i Norge, på grunn av sin unike og forfriskende smak. Hovedingrediensen i denne retten er yoghurt, som blandes med ulike grønnsaker, frukt og krydder avhengig av regionen den tilberedes i. Raita serveres vanligvis som en sidedish til krydret mat som biryani og curryrettene for å balansere og dempe kraftige smaker.

Noe som gjør raita til en så elsket rett er dens ekstremt allsidige natur. Den kan tilpasses etter smak og tilgjengelighet av ingredienser. Du kan også diversifisere din raita ved å bruke ulike tilsatte ingredienser som agurk, løk, chili, tomat, ananas eller selv granateple. Krydder som brukes til å smakssette raita er ofte spisskummen, koriander, grønn chili og svart pepper. Noen versjoner inkluderer til og med ferske urter som koriander og mynte for å gi en ekstra friskhet til retten.

Kjøkkenet i Sør-India gir oss en spesiell versjon av raita, kalt pachadi, som i stor grad inkluderer kokosnøtt og sennepsfrø i sin oppskrift. Blandingen av disse ingrediensene gir en søt og kremet tekstur, som går veldig bra med risretter. En annen variant, bhurani raita, er laget ved å slippe yoghurten til en glatt smørblanding før tilsetning av krydder og urter. Denne varianten er spesielt populær ved festlige anledninger i India.

Å lage raita er en forholdsvis enkel prosess som ikke tar mer enn et par minutter. Yoghurten blir slått til den er jevn og kremet, hvorpå krydder og grønnsaker blir tilsatt. Et tips er å tilsette grønnsakene rett før servering. Dette holder dem friske og sprø.

Interessant nok, har raita også mange helsefordeler. De aktive kulturene i yoghurten hjelper til med fordøyelsen, det er høy i protein, og det er en god kilde til kalsium. De ulike grønnsakene og krydderne som er tilsatt, gir ekstra helsefordeler, alt fra sterke antioksidanter til hjertebeskyttende egenskaper.

Raita er altså mer enn bare en tilbehørsrett. Det er en kulinarisk arv hvor mangfoldigheten i smaker og ingredienser speiler mangfoldet i det indiske kjøkken. Fra det simple til det intrikate, gir det en deilig kontrast til de krydret rettene det ofte blir servert med. Enten det er en varm sommerdag eller en festelig anledning, kan raita alltid være en berikende tillegg til måltidene.

Legg igjen en kommentar