Ingredienser:
et beger yoghurt naturell
ca 4-5 cm av en agurk
en stor tomat, uten frø
hakket frisk mynte
salt/pepper
litt malt spisskummen
Tilberedning:
Hell yoghurten i et kaffefilter som settes i et høyt glass og la det stå og renne til yoghurten er tykk. Ta vekk frøene av agurken og skjær resten i små terninger. Tomaten skjæres også i terninger. Bland alt sammen.
Mer om Raita
Raita er en matrett som er dypt forankret i det indiske kjøkkenet, men den har også funnet sin plass i norske hjem. Dette er på grunn av sin unike smak og evne til å komplementere ulike typer curryretter. Til tross for at det finnes mange varianter av raita, lages hovedvarianten ved å kombinere yoghurt med forskjellige grønnsaker, frukt eller frø. La oss kikke nærmere på hva som gjør raita så enestående.
Det er ingen tvil om at raita er en utmerket siderett, spesielt med curryretter grunnet sin kjølige, kremete konsistens som balanserer ut den pikante smaken av curry. Den blir ofte servert med biryani, kebab og andre tradisjonelle indiske retter. Raita kan også fint serveres alene som en forfriskende sommersalat, eller som dip til grillede grønnsaker. Raita tilbyr også mange helsefordeler, det er en god kilde til protein, kalsium og vitaminer.
Eksempler på populære varianter av raita inkluderer løk-raitat, agurk-raitat, fruktrailer og raita med knuste kikerteflak. Imidlertid kan nesten alle grønnsaker eller frukt brukes til å lage raita, så lenge de er hakket fint eller revet og blandet med yoghurten. Man kan også tilsette krydder som spisskummen, koriander, og gurkemeie, som gir raitaen en ekstra dimensjon av smak.
Mens yoghurt er en nøkkelingrediens i de fleste raitaoppskrifter, finnes det også varianter som bruker andre baser. Boondi raita er en slik variant, hvor små kikertemelboller absorberer yoghurt og krydder. Enda en annen variant er tadka raita, som er laget ved å lage raita med en base av varm olje smaksatt med urter og krydder.
Til tross for at raita er en enkel rett, krever det litt teknikk for å få det helt rett. For det første må yoghurten piskes til den er glatt og kremet, og grønnsakene eller fruktene skal være ferske og kuttet i like store biter for å sikre jevn fordeling. For det andre bør krydderet tilsettes forsiktig, slik at det ikke blir for dominerende. Ved å følge disse tipsene, kan man lage en vellykket raita hver gang.
Raita er altså en spennende og smakfull tillegg til ethvert måltid. Med dens forfriskende smak og helsefordeler, har raita på kort tid blitt et populært valg for mange norske husstander. Det er definitivt noe å prøve neste gang du serverer indisk mat, eller søker etter en sunn og velsmakende siderett.