Ingredienser
½ ts spisskummenfrø 6 dl yoghurt naturell evt matyoghurt ½ ts chili malt ½ ts salt (eller mer etter smak) 1 tomat 1 løk 1 dl korianderblader
Tilberedning
Rist spisskummenfrøene i tørr panne. Ta opp frøene når de begynner å kneppe litt. Avkjøl og støt dem i en morter. Blant alle ingrediensene i en bolle. Tilsett tomat i terninger og hakkede korianderblader. Dekk med plast og la det trekke i kjøleskapet i minst 4 timer, eller over natten. Servers kald.

Mer om: Raita med tomater, løk og frisk koriander

Raita er en klassisk indisk yoghurtbasert saus. En av de mest populære variasjonene av denne sausen er raita med tomater, løk og frisk koriander, kjent for å kombinere den unike, kremete teksturen av yoghurt med en blanding av friske grønnsaker og urter. Den er spesielt elsket for sin evne til å balansere sterke, hete retter og introdusere et element av kjølighet til et ellers krydret måltid.

Tomat og løk raita er imidlertid langt mer enn bare en side skål. For det første kan det være en deilig dressing for en sommersalat, og er også fantastisk på grillretter, spesielt kylling og lam. Den friske korianderen gir sausen en unik smak, en lett sitrusaktig smak som gir sausen en ekstra flerdimensjonalitet.

I India, serveres ofte denne raita-versjonen som en ledsager til biryani, et rikt og krydret risret. Kombinasjonen av kremet raita med den sterke, krydrede biryani gir en perfekt harmoni av smaker. Løken gir en søtlig touch, mens tomatene gir til en litt surhet, noe som gjør raita til en flott kontrast til krydderet i hovedretten.

Lagring av raita krever litt forsiktighet da det inneholder fersk yoghurt, tomater og løk, som kan gjære hvis de blir stående for lenge. Den beste praksisen er å lagre den i kjøleskapet i en lufttett beholder, og bruk den innen 2-3 dager. Dette sikrer at sausen holder seg frisk og smakfull.

Raita med tomater, løk og frisk koriander er mer enn bare en side skål. Med sin unike smakssammensetning og allsidighet, er det også en viktig del av det indiske kjøkken. Raita er faktisk motsvaret til det vi i Vesten vil kalle en ‘grønn salat’ med den fordelen at den holder seg fersk lenger, og gir en ekstra smak til hvert måltid.