Ingredienser

600-700 g renskåret reinsdyrfilet
smør / olje til steking
salt og pepper fra kvern

Saus
3 dl rødvin
avskjær av sopp
1 gulrot
2-3 sjalottløk
evt. maisenna og en god klatt smør

«Byggotto» fra Ottodalen
100 g skogsopp
1 sjalottløk
14 lekre stjerneløk
1 bit sellerirot
1 vårløk
olje
400 g utbløtte byggryn (helgryn)
et par dl kyllingkraft
smør
revet jarlsbergost
salt og pepper fra kvern

Tilberedning

Saus:
Ha grovskårne grønnsaker og løk i gryte. Brunes godt i smør/olje. Tilsett 1 l kraft/buljong og kok opp. La det koke noen minutter. Skum. La det putre en halv times tid og sil kraften. Ha rødvin i en gryte og la den koke inn til 1/3. Tilsett kraften og la det koke inn til under halvparten. Tilsett soppavskjær. Jevn ev. med litt maisenna rørt ut i en kaldt vannskvett. Pisk inn smørklatten og smak til med salt og pepper.

Byggotto:
Skrell sjalottløk og rens stjerneløk og sellerirot. Finhakk sjalottløk og skjær selleri i terninger. Skjær vårløk i ringer. Rens sopp og del i biter. Varm olje i gryte og fres sjalottløk, sellerirot, vårløk og sopp. Rør inn avrente, utbløtte bygggryn. Spe med kyllingkraft litt etter litt, og så vinskvetten. Rør til slutt inn smør og jarlsbergosten og smak godt til. Stjerneløk stekes for seg og blandes inn til slutt

Kjøtt:
Brun fileten pent på alle kanter i varm panne. Krydre. Still i 225 gr varm stekeovn til kjøttet «svulmer», 5 – 7 minutter (etter tykkelse). La kjøttet hvile rundt 10 minutter.

Like før servering settes kjøttet tilbake i ovnen 2-3 minutter. La det hvile litt før du skjærer det opp. Legges opp som på bildet med melk/soppsjy som er skummet opp like før servering.