Ingredienser
1,5 dl rundkornet ris (f. eks. risottoris eller grøtris) 4 dl soyamelk eller annen melk 1 espressokopp kruttsterk kaffe 1 dl sukker 1 dl kakao litt kanel
Tilberedning
Kok risen i melken uten lokk, til den er ferdigkokt. Rør ofte. Ha oppi resten av ingrediensene og rør godt. Ha røra i små dessertskåler og dryss over kanel. Dekk med plast og sett i kjøleskapet. Server kalde.

Mer om emnet: Riso nero

Riso nero, også kjent som «svart ris», har en rekke interessante kvaliteter som skiller den fra andre risvarianter. Opprinnelig fra Kina, er denne typen ris anerkjent for sin nøtteaktige smak og aroma. Dens unike farge, tekstur og smak har gitt den mye hyllest i kulinariske kretser over hele verden.

Svart ris er en variant av kornet som har et høyt innhold av anthocyanin, en type pigment som gir ris sitt særegne mørke utseende. Anthocyanin er en sterk antioksidant kjent for sine mange helsefordeler. Den er også kjent for å kunne forbedre hjerte helse, en funksjon som har ført til at mange helsebevisste forbrukere inkluderer svart ris i kostholdet sitt. Helsefordelene stopper ikke der, da svart ris også inneholder et imponerende niveau av protein og fiber.

Bruken av svart ris er mangfoldig og det reflekterer sin tilpasningsevne til mange typer retter. I Kina og andre deler av Asia, blir den ofte brukt i dessertretter og serverer som et utmerket tillegg til frukt eller søtt fyll. Den nøtteaktige smaken passer godt sammen med mange ingredienser, noe som gjør den til en favoritt blant kreative sjefs.

Tradisjonelt sett ble svart ris hyllet som en ‘keiserlig ris’ i det gamle Kina, reservert bare for kongelige og meget ansette individer. Dette førte til at ris sorten ble sjelden sett i handelen. I senere år, har svart ris økt i popularitet takket være globalisering, og tilgjengeligheten har økt betraktelig.

Til tross for sin økende tilstedeværelse i dagligvarebutikker, er svart ris ofte priset høyere enn andre risvarianter på grunn av dens helsefordeler og unike egenskaper. Men de som søker et sunt og deilig alternativ til hvit eller brun ris vil finne svart ris er både nærende og tilfredsstillende å spise. Svart ris gir virkelig et tallentfullt eksempel på hvordan en dagligvare kan kombinere smak, ernæring, og historie på en spennende måte.