Ingredienser
1 finhakket løk 2-4 fedd hvitløk, finhakket 2 ss olje 200 gram risottoris, helst arborioris 1-2 dl hvitvin 2 ts tørkede urter, som timian og oregano 2 laurbærblad 7-10 dl kraft, jeg bruker en god kyllingkraft 2 ss fersk rosmarin 50 gram nyrevet fersk parmesan 30-50 gram usaltet smør
Tilberedning
Stek løk og hvitløk i olje til løken er blank og myk. Ha i risen og la den steke i 3-4 minutter, sånn at den blir blank mens du stadig rører rundt. Ha i hvitvin, tørkede urter og laurbærblad og kok inn mens du stadig rører rundt, inntil risen er klissete, men ikke tørr. Denne prosessen kan gjøres på forhånd, hvis du vil, og er felles for alle risottoer. Ha i 2-3 desiliter kraft og kok inn mens du stadig rører med en sleiv. Spe på med kraft og fortsett slik til risen er kokt, menfortsatt litt fast inni. Det tar om lag 25 minutter. Men smak deg fram, det er det eneste som funker. Er det ikke nok kraft, kan du bruke vann. Ha i frisk rosmarin. Rør inn parmesan og smør med energiske bevegelser, nesten som om du skulle piske risen. Server med en gang.

Om Risotto med rosmarin og parmesan

Å lage «Risotto med rosmarin og parmesan» innebærer en subtil balanse mellom smaker, tekstur og selvfølgelig, tid. Det er en rett som har blitt utviklet over århundrer i det italienske kjøkken, kjent for sin kremete konsistens og den dype, fyldige smaken av parmesan og rosmarin. Denne retten inviterer til kulinarisk eventyr, kombinerer luksusen av rik kremet ris med den intense aromaen av rosmarin.

Nøkkelen til en perfekt risotto er selvfølgelig kvaliteten på ingrediensene. Velg en kortkornet ris av god kvalitet, helst Arborio eller Carnaroli. Disse sortene har evnen til å absorbere mye væske uten å miste sin fasthet, noe som er helt nødvendig for å lage risotto. Parallelt påkrevd er bruk av fersk Parmigiano-Reggiano fra Parma-regionen i Italia. Ingen annen ost kan konkurrere med dens unike, intense smak.

Rosmarin er også kritisk for vår risotto, ikke bare på grunn av sin umiskjennelige aroma, men også for det pust av Middelhavet det bringer til retten. Det er en urt som tåler kokingen godt, beholder sin aroma og tilføyer en spesiell karakter til retten. Selv om du kan tilsette den tørket, er den friske varianten definitivt å foretrekke på grunn av sin intensitet.

Å oppnå perfekt konsistens er en annen utfordring når du lager risotto. Den skal være kremet, men likevel beholde litt fasthet i risgrynene. Det er en delikat balanse som krever konstant omrøring og jevn tilsetning av kylling- eller grønnsaksbuljong. Koktiden varierer også avhengig av risvarianten du bruker, men det tar normalt mellom 15-20 minutter.

Til slutt, la oss snakke mer om parmesan. Det er en ost med sterk personlighet og særegen smak, og som alene kan høyne nivået på enhver rett. I denne risottoen fungerer den ikke bare som en kraftig smaksforsterker, men gir også tekstur og kremethet. Når du tilsetter parmesan mot slutten av kokingen og rører den inn mens den smelter, oppnår du den silkemyke konsistensen som gjør risotto så utrolig deilig.

Alt i alt, å forberede en risotto med rosmarin og parmesan er en fortryllende prosess. Det tilfredsstiller sansene på mange måter – fra den floral aromaen av rosmarin som fyller kjøkkenet, til synet av den gyldne, kremete risottoen, og selvfølgelig, den herlige, rike smaken av parmesan. Det er en rett som krever tid og oppmerksomhet, men belønningen er utvilsomt verdt det!.