Ingredienser
1 grønt eple 1 rødt eple 1-2 dl. rosiner 3 ss. lettrømme evt. litt kefir
Tilberedning
Del eplene i terninger (fjern kjernene!), bland sammen med de andre ingrediensene. Kan f.eks. serveres med kjeks eller boller, eller ved siden av te.

Mer om Rissalat

«Rissalat» er et emne som fortjener mer oppmerksomhet i den moderne verden. Det er ikke bare et interessant blikk inn i vår kollektive fortid, men det er også rike ressurser for den som søker å forstå kulturen og filosofien til noen av våre mest fascinerende sivilisasjoner.

Rissalat stammer fra det arabiske ordet, «rasala», som betyr melding eller bokstav. I en større sammenheng kan det brukes til å referere til en hel sjanger av islamsk litteratur, kjent som «risala», som omfatter dialoger, bøker og tekster dedikert til å formidle religiøse og filosofiske ideer. Rissalats rike historie strekker seg over århundrer og kulturer, med mye av dets innflytelse fortsatt synlig i dagens samfunn.

Den brede introduksjonen og bruken av Rissalat er ofte assosiert med den berømte filosofen og rettslærde al-Shafi’i, som levde på 800-tallet. Al-Shafi’i’s rissalat regnes ofte som den første forsøket på en systematisk metodikk for å analysere rettspraksisen innen islam, og det påvirket sterkt utviklingen av islamsk lovgivning (sharia) og teologi (kalam).

Sjangeren av Rissalat har ekspandert betydelig over tid, og har utviklet seg til å omfatte en rekke filosofiske og teologiske emner. Til tross for denne utviklingen, er det en sterk forbindelse mellom forskjellige rissalat, med mange standardiserte strukturer og konvensjoner som går gjennom alle verkene.

Når vi ser tilbake på den rike historien og utviklingen av Rissalat, ser vi ikke bare det utrolige intellektuelle arbeidet til de menneskene som skrev disse tekstene, men vi får en viktig innsikt i kulturelle og filosofiske utviklinger av tiden de ble produsert.

Rissalat gir leseren en unik mulighet til å dykke dypt inn i en historisk periode og utforske det filosofiske og teologiske landskapet den gang. De gir oss en forståelse av hvordan folk tenkte, hvilke spørsmål de stilte og hvilke svar de søkte. Dette er en uvurderlig skatt for de som er interessert i historie, filosofi, religion, og kulturell utvikling som helhet.