Ingredienser

Dette brødet lages med kaldt vann, sirup og litt eddik. Det trenger lengre hevetid enn vanlig brød, men resultatet blir et ekstra saftig og godt hverdagsbrød med lett søtlig og syrlig smak.
1 stort brød
50 g gjær (el. 1 pose tørrgjær)
3 ss mørk sirup
1-2 ss eddik
1 ts salt
3½ dl kaldt vann
5 dl grovt rugmel
ca. 6 dl hvetemel

Tilberedning

Ha smuldret, fersk gjær, sirup, eddik og salt i bakebollen. Tilsett vann og rør til gjær og sirup er løst opp i vannet. Hvis du bruker tørrgjær, blandes den i rugmelet.
Bland inn rugmel og mesteparten av hvetemelet. Tilsett mer hvetemel etter behov, til deigen er smidig, seig og slipper bollen. Bruk gjerne maskin og elt deigen godt i 5 min.
Dekk bollen til og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted i vel 1-1½ time, lengst tid dersom du bruker tørrgjær.
Kna deigen gjennom og form den til et avlangt brød som som legges i en smurt brødform. Prikk brødet godt med en gaffel og la det heve vel ½ time, til dobbel størrelse.
Mens brødet hever varmes stekeovnen til 250 °C.
Stek brødet på nederste rille, først i 10 min. Senk varmen til 150 °C og stek brødet i ytterligere 1 time. Dersom brødet begynner å bli for mørkt på overflaten før det blir ferdig stekt, kan du legge et stykke bakepapir over.
Hvelv brødet på en rist og pakk det inn i et kjøkkenhåndkle til avkjøling. Da blir det ekstra saftig og mykt.