Ingredienser:
5 dl siktet rug
5 dl sammalt grov rug
3 ss olivenolje
1 1/2 ss salt
7 dl lunkent vann
50 g gjær
1 ss lys sirup
8 dl speltmel eller hvetemel (jeg foretrekker hvetemel da, synes speltmel smaker som sagmugg)
Tilberedning:
Hell rugmel, olivenolje og salt i en bolle. Løs opp gjæren i 2 dl lunkent vann og hell det i bollen. Løs opp sirupen i 5 dl lunkent vann og hell det i bollen. Bland det som er i bollen og rør hardt. Tilsett spelt/hvetemelet og bland forsiktig. Sett deigen til heving i ca en time.
Del deigen i to og legg den i smurte former. Smør gjerne formene med olivenolje. Sett til etterheving i ca 20 minutter.
Brødene kan pensles med melk, egg eller vann før steking, men det er ikke nødvendig. Stekes på nederste rille i ovnen på 200 grader i 35-40 minutter.
Tilsett gjerne linfrø eller solsikkefrø, ca 3/4 dl tilsammen, for å få et grovere brød. Frøene må svelle i lunkent vann eller olje i ca 10 minutter for at ikke brødet skal bli for tørt. Frøene helles i bollen sammen med rugmelet.
Porsjoner:
2 stk.