Ingredienser:
150 g smør 200 g hvetemel 50 g Hi-maize 2 ts bakepulver 2 ts vaniljesukker 100 gr Sukrin 1 egg Pensling og dryss: 1 dl eggehvite 1 dl Sukrin eller perlesukker 1 dl hakkede mandler

Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 200 grader. Smuldre smøret med mel, Hi-maize, bakepulver og vaniljesukker (bruk gjerne en food processor). Tilsett Sukrin og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen. Trill deigen ut til en lang pølse. Skjær den i små biter, form dem til kuler og sett dem på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Klem kakene litt ned med gaffel, pensle med eggehvite, dryss på mandler og Sukrin, og stek kakene i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.

Kommentarer:
Disse julekakene smaker nydelig, og er så enkle at du lager dem på 30 minutter.

Mer om Serinakaker

Serinakaker er en særegen del av den norske juletradisjonen, men det er mye rundt denne tradisjonelle godbiten som mange kanskje ikke vet. Her vil jeg dele noen fascinerende fakta og tips om nytelse og kunsten å lage disse ikoniske kakene.

**Historien bak Serinakaker** Serinakaker har dype røtter i den norske kulturen, og går hundrevis av år tilbake. Selv om opprinnelsen er noe usikker, er serinakaker kjent som en festlig godbit, fremfor alt brukt til jul. Hvorfor de kalles «serinakaker» er et annet mysterium, da det ikke ser ut til å være noen klare koblinger til ordet «Serina». En populær teori er at det kan være et forvrengt ord fra gammelnorsk, men dette har aldri blitt bekreftet.

**Ingredienser og oppskrift** Selv om det er mange varianter av oppskrifter på Serinakaker, består de hovedsakelig av smør, sukker, mel, bakepulver og vaniljesukker. Noen oppskrifter inkluderer også kardemomme, som gir en eksotisk vri på den tradisjonelle smaken. Prosessen med å lage disse deilige kakene er delikat og krever tålmodighet. Deigen skal være fast, men ikke for hard, og den skal være god nok å håndtere uten å falle fra hverandre.

**Betydning i julefeiring** Serinakaker har utvilsomt sin spesielle posisjon i den norske julefeiringen. Lekter med de små, pene kakene er ofte synlige på hvert kaffebord i desember. Noen vil til og med påstå at julen ikke virkelig begynner før den første porsjonen av Serinakaker kommer ut av ovnen. Det å lage Serinakaker er også ofte en familiebegivenhet, hvor barn er like involvert som voksne i å lage deigen, forme kakene og, viktigst av alt, prøvesmake!

**Variationer og tilpasninger** På tross av den sterke tradisjonen, er det noen endringer og tilpasninger å observere i måten Serinakaker er laget og spist på. For eksempel har noen begynt å tilsette revet sitronskall for en friskere smak, mens andre drister seg til kirsebær- eller sjokoladeinfuserte versjoner for et mer moderne preg. I tillegg har helsebevisste individer utviklet glutenfrie og sukkerfrie varianter, slik at alle kan nyte denne julegodbiten.

Avslutningsvis, serinakaker er ikke bare et deilig, tilfredsstillende tillegg til julefeiringen, men også et symbol på den norske kulturen og dens evne til å bevare og tilpasse tradisjoner over tid. Så mens du nyter din neste bit av serinakake, husk å sette pris på historien og kunsten bak denne ikoniske norske godbiten.