Ingredienser
180 g smør 250 g hvetemel 80 g melis 2 ss kakao
Tilberedning
Kakene stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 10 min 1. Elt kakao i halvparten av deigen. 2. Trill ut to hvite og to brune fingertykke pølser. Skjær i tynne skiver, og legg to mørke og to lyse biter tett i tett, slik at de danner et lite sjakkmønster. Stek kakene som beskrevet.

Mer om Sjakkruter

Sjakkruten er en grunnleggende enhet i sjakk, det er nettopp der brikkene plasseres og flyttes rundt. Men det er mye mer å si om sjakkruter enn bare det. For eksempel, visste du at de ikke har alltid hatt den standard svart-hvite fargekombinasjonen vi kjenner i dag? Tidligere versjoner av spillet, som oppsto i Nord-India rundt det 6. århundret, ble ofte spilt på upigmenterte brett, men forskjellige farger kunne også bli brukt for å merke spesifikke ruter.

Ikke alle sjakkbrett har samme design. Mens det klassiske brettet har 8×8 ruter, er det andre varianter som bruker forskjellige dimensjoner. Eksempelvis bruker Shogi, også kjent som japansk sjakk, et 9×9 brett, mens Janggi, det koreanske motsvaret, bruker et 10×9 brett. En annen spennende variant er «Three-player chess» som har et spesielt brett designet for tre spillere, med ruter som danner en sekstallsirkel snarere enn det tradisjonelle rektangulære formatet.

Rutene på sjakkbrettet har betydning som går utover deres rolle som steder å plassere brikker. Faktisk har hver rute på et standard 8×8 sjakkbrett en unik betegnelse bestående av en bokstav og et nummer. Bokstavene A til H brukes for å markere kolonnene fra venstre til høyre (fra hvitts perspektiv), mens tallene 1 til 8 markerer rader fra hvitts nedre kant til svarts øverste kant. Dermed, for eksempel, refererer D4 til den ruten som er på fjerde rad og fjerde kolonne på brettet.

Visste du at rutene på et sjakkbrett også kan være gjenstand for matematiske og logiske puslespill, uavhengig av spillet i seg selv? En kjent oppgave er «knight’s tour», der målet er å flytte en springer rundt på sjakkbrettet, besøke hver rute nøyaktig en gang. Dette puslespillet er kjent for å utfordre og underholde logikere og matematikere i århundrer, og det er også studien av det som førte til oppdagelsen av grafteori, en nøkkeldisiplin innen moderne datavitenskap.

Til slutt, i moderne tider, er sjakkruter blitt brukt til å lage kunst. Kunstnere har brukt sjakkbrett og deres klassiske 8×8 ruteformat som en lerret for å utforske en rekke kunstneriske uttrykk, fra visuell design til konseptuell kunst og selv lysinstallasjoner. Den symmetriske skjønnheten av sjakkbrettet, kombinert med mangesidigheten til rutestrukturen, gjør det til et attraktivt medium for kunstnere og designere over hele verden.

Fra deres opprinnelse i antikken, til deres rolle i moderne kunst, sjakkruter har vist seg å være mer enn bare en del av et spill. De er en kilde til utfordring, kreativitet og endeløs fascinasjon.