Ingredienser
1 kg. skall fra reker, hummer eller sjøkreps 1 liten løk litt olje 1 ss. tomatpure
Tilberedning
Bruk en vid gryte da går det fortere å «frese» skallene. Start med å ha olje i gryten, tilsett opphakket løk. Tilsett skalldyrskallene stek dem i 3-4 minutter på forholdsvis sterk varme, mens du rører hele tiden. Tilsett en ss. tomatpure og stek 3 minutter til. Hell over kaldt vann, kok opp, skum av. La det trekke i 30 min. for reker, 35 for sjøkreps og 45 min for hummer. Sil ifra og reduser kraften. Blandingskraft fisk/skalldyr: Det er ingenting iveien for å lage blandingskraft av fisk/skalddyr. Bland i det forholdet du finner mest velsmakende, 50/50 er et greit utgangspunkt. Blåskjellkraft: Den kraften som dannes når du damper blåskjell kan brukes direkte i f.eks. en fiskesuppe. Damper du i hvitvin istedenfor vann, blir kraften enda bedre.

Mer om Skalldyrkraft

Skalldyrkraft er en understadig del av mange kulinariske tradisjoner rundt om i verden, ikke minst på grunn av dens rike og komplekse smak. Dette er en kraft som er laget av de ytre skallene fra krepsdyr som hummer, reker, krabber, og andre skallbærende sjødyr.

Kraften kan brukes i et utall av retter, fra supper og sauser til risotto og pasta. En av dens største fordelene er dens evne til å forbedre og forsterke smaken til de mest enkle matretter. Skalldyrkraftens smak er både dyp og konsentrert, og den har en egen sjøaktig aroma som ikke kan gjenskapes med andre ingredienser. Det er også rikt på mineraler og proteiner, noe som gjør den til et utmerket tilskudd til ethvert kosthold.

Å lage skalldyrkraft hjemme kan være en utfordrende, men givende oppgave. Prosessen begynner med å samle skallene etter at man har spist skalldyret. Disse skal så brunes i stekepanne for å maksimere smakspotensialet. Deretter tilsettes en blanding av grønnsaker, som ofte består av løk, gulrot og selleri, samt urter som timian og laurbærblad for å skape en balansert og kompleks smakprofil.

Deretter blir skallene og grønnsaker dekket med vann og kokt langsomt over flere timer, noe som frigjør gelatin og andre smaksrike forbindelser fra skalldyrene. Så skal den siles for å fjerne større biter og urenheter, og deretter reduseres over lav varme til ønsket konsistens er oppnådd. Dette arbeidet, selv om det er tidkrevende, vil gi en kraft med en enestående smak.

Det er viktig å nevne at skalldyrkraftens kvalitet i stor grad avhenger av sjødyrene som brukes. Friske, høykvalitets skalldyr vil gi en kraftigere, mer intens smak. På samme måte kan man ved å variere hvilke typer skalldyr man bruker, endre smaken i kraften.

Til slutt, det er også en økonomisk side ved å lage skalldyrkraft, ved at man bruker alle deler av skalldyret. Dermed bidrar vi til å redusere matsvinn og utnytte ressursene som naturen gir oss. Skalldyrkraft er en utrolig metode for å maksimere sjømatens potensiale i kjøkkenet ditt.