Fiskekraft:
1 hakket løk
1-2 gulrøtter i biter
1 liten bit selleri
1 ½ kg fiskeavskjær
6 pepperkorn
vann, (så det dekker fiskebena)
noen persille stilker
1 laurbærblad
Fiskesuppe:
700 g fiskefilet i biter, gjerne
breiflabb eller steinbit
400 g blåskjell, reker og kreps
100 g baconterninger
1 løk
2 ss hvetemel
ca. 1 liter fiskekraft
1-2 dl hvitvin, gjerne alkoholfri
4 poteter
1 klype muskatblomme
1 klype kajenne
1-2 dl crème fraîche
1 dl kremfløte
salt og nykvernet hvit pepper
persille og gressløk
Fiskekraft:
Rens og skyll fiskeavskjæret godt i kaldt vann. Ha det i en stor gryte og fyll opp med kaldt vann så det så vidt dekker bena. Kok opp uten lokk på svak varme og skum godt. Tilsett grønnsaker som er godt skrubbet. Dryss i krydder. Legg lokket halvt på og la det hele koke ca. ½ time.
Det er viktig at fiskekraften ikke koker forlenge, da kan det lett bli limsmak. Sil kraften og begynn på suppen.
Fiskesuppe:
Brun først baconterningene. Tilsett finhakket løk og rør til den er blank. Ha i melet og spe med fiskekraften. Hell i litt vin og smak til med krydder.
Tilsett poteter i terninger og kok 5-6 min. Tilsett crème fraîche, fiskebiter og fløte. La fisken trekke ca. 5 min.
Tilsett skalldyrene, dryss over urter og server suppen med brød.