Ingredienser
7 dl sammalt rug, grov,
1 dl solsikkekjerner,
1 dl kli,
1 l kokende vann,
2 pk gjær (100 g),
1 dl lunkent vann,
1 ss salt,
1 ½ dl mørk sirup,
1 ½ l siktet hvetemel.
Tilberedning
Rør sammen rugmel, solsikkekjerner, kli og kokende vann. La det stå slik 4-5 timer.
Rør ut gjæren i 1 dl lunkent vann (37 gr.). Tilsett salt og sirup. Elt sammen det skåldede rugmelet og gjærblandingen. Bland inn litt hvetemel om gangen til en passe deig. La deigen få heve under linhåndkle ca. 45 minutter.
Kna deigen gjennom på melet bakebord og form 2 jevne brød. La dem etterheve under håndkle ca. 45 minutter til.
Stek brødene som angitt og la dem avkjøle på rist under håndkle.
I stekeovn: ca. 50 minutter ved 225 gr. varme, nederste rille.