Ingredienser
400 g kjøttdeig 1 boks skinke (325g) 2 løk 2 bokser hermetiske tomater 2 bokser tomatpure 1 pk spaghetti 1 pk revet ost 4-5 ss limesaft eller sitronsaft Diverse krydder
Tilberedning
Skjær opp løken og kutt skinken i terninger. Stek kjøttdeigen og løken i en stor panne og krydre etter ønske. Ha i de hermetiske tomatene og skinketerningene når kjøttdeigen er stekt, og bland deretter inn tomatpurè og limesaft. Krydre etter smak med salt, pepper og chilikrydder. La sausen småkoke fram til ønsket konsistens oppnås. Mens sausen koker kan man tilberede spaghettien etter oppskriften på pakken. Plasser den ferdige spaghettien på tallerken, hell ønsket mengde saus over og topp det hele med revet ost. Serveres straks. Retten kan tilpasses en person ved fryse ned sausen i porsjonsmengder for oppvarming ved senere anledninger. Jeg anbefaler da at man koker ut det meste av væsken fra sausen ved tilberedning og tilsetter vann igjen når den skal varmes opp. For svake ganer kan mengden krydder og tomatpurè reduserers. Jeg foretrekker fersk kjøttdeig og ferske krydder. Eldorado tomatpurè og hermetiske tomater, Toro spaghetti, Stabburets Picnic-skinke, og revet Jarlsbergost. Dersom smaken blir for fyldig kan den lettes litt med Rømme eller Crème Fraiche.

Mer om Spaghetti med krydret kjøttsaus

Spaghetti med krydret kjøttsaus er en populær og elsket rett over hele verden. Den klassiske italienske varianten, ofte kjent som spaghetti bolognese, har mange varianter. Hver region i Italia, og faktisk hver familie, har sin egen hemmelige oppskrift. Nå skal vi dykke ned i de ukjente aspektene ved denne retten, utforske dens opprinnelse og anvende noen spennende vrier.

Opprinnelsen til spaghetti med kjøttsaus kan spores tilbake til Bologna, en by i Nord-Italia. Selv om mange av oss forbinder spaghetti med kjøttsaus med den opprinnelige spaghetti bolognese, brukes det faktisk en annen type pasta, kalt tagliatelle, i den tradisjonelle oppskriften. Oppskriften ble først registrert i 1891 av Pellegrino Artusi i hans måltidskokebok, hvor kjøttsausen bestod av en blanding av storfekjøtt og svinekjøtt, blandet med en sofritto av selleri, gulrøtter, løk og tomatsaus.

Selv om spaghetti med kjøttsaus har sin opprinnelse i Italia, har denne retten påvirket mange verdenskjøkken. For eksempel er den amerikanske versjonen av spaghetti med kjøttsaus, ofte kalt spaghetti med kjøttboller, ett eksempel på dette. Kjøttbollene er vanligvis laget av biff og svinekjøtt, blandet med urter og krydder og servert med marinara-saus, som er en tykk tomatsaus laget med kokte tomater, hvitløk og urter.

Det er også danske og tyske versjoner av spaghetti med kjøttsaus. I Danmark er denne retten vanligvis laget med hakket svinekjøtt og servert med revet ost på toppen. I Tyskland er retten ofte laget med hakket biff, løk, hvitløk, urter og en blanding av tomater og tomatpuré, og blir ofte servert med frisk parmesan og rødvinseddik.

Å tilpasse og endre oppskriften er en av de mest gledelige aspektene av matlaging. Krydret kjøttsaus med spaghetti kan lett transformeres til en ny og spennende rett med noen få endringer. Du kan for eksempel tilsette litt rødvin for å få en dypere og mer robust smak, eller prøve å bruke en kombinasjon av forskjellige kjøttyper, som kylling, kalkun eller lam, i stedet for bare storfekjøtt. Hvis du ønsker å gjøre retten litt sunnere, kan du bytte ut vanlig pasta med fullkornspasta, eller til og med bruke vegetabilsk «spaghetti» laget av squash eller søtpotet.

Uansett hvordan du tilpasser oppskriften, vil spaghetti med krydret kjøttsaus uten tvil bli en favoritt på middagsbordet. Det er en rett som er enkel å lage, men rik på smak, og den gir muligheten for å være kreativ med ingrediensene og krydderet. Enten det er en tradisjonell italiensk versjon eller en tilpasset versjon, er denne retten en fantastisk blanding av komfort og gastronomi.