Spis lokalt i ferien

Nordmenn velger stadig oftere eksotiske reisemål til ferien, noe man bør vite å utnytte rent kulinarisk. Mange steder, også på de store hotellrestaurantene, er det ansatt lokale kokker som ikke går av veien for å tilby retter fra lokalområdet, bare man våger å be om det. Og man er villig til å betale for det, selvfølgelig. Likevel er det gjerne sånn at maten stort sett er rimelig uansett, så det er bare å prøve seg frem. Man ber simpelthen kokken om selv å finne på noe å servere, man tipser godt, og avtaler et fast tidspunkt for maten å være klar til servering på. Deretter er det bare å møte opp og la seg overraske. Kokken får endelig utfolde seg med mat slik han kjenner den, og man som gjest får en opplevelse langt utenfor det sedvanlige. Bare tenk på hva som skjuler seg av perler i de nepalske eller øst-sibirske kjøkkentradisjonene, og hvor lite som skal til, for å gjøre selv den enkleste charterreise til en gastronomisk opplevelse.

Mer om: Spis lokalt i ferien

Å spise lokalt på ferien gir ikke bare spennende matopplevelser, men støtter også lokalsamfunnet og bidrar til bærekraft. Særlig i Norge, med sin rike mattradisjon og deilige lokale råvarer, kan dette være en flott måte å utforske kulturen på.

Besøk bondemarkeder og gårdssalg der du kan prøve de ferskeste lokale produktene. Du kan finne alt fra hjemmelagde oster og kjøttpålegg til fisk fanget samme dag, eller hagebær plukket rett fra busken. Noen steder har også gårdsrestauranter hvor du kan nyte måltider laget med gårdens egne råvarer.

Norske restauranter og kafeer fokuserer mer og mer på å bruke lokale råvarer i sine retter. Mange steder har spesialisert seg på mat laget med ingredienser fra nærliggende gårder, fjorder eller skoger. For eksempel finner du restauranter i fjellområdene som serverer retter med viltkjøtt, bær og sopp fra nærområdet.

Å lære om den lokale matkulturen er også en stor del av å spise lokalt. Du kan prøve tradisjonelle retter som du ikke finner hjemme, fra den typiske norske brunosten til regionale spesialiteter som rakfisk fra Valdres eller pinnekjøtt fra Vestlandet.

For mange er ferien også en tid for avslapping. Hva er vel mer avslappende enn å nyte et måltid laget med de ferskeste råvarene, mens du kjenner lukten av åker og eng, hører bølgeskvulp mot stranden, eller ser solen senke seg over fjellene?

Å spise lokalt på ferien gir som nevnt en god mulighet til å oppleve landet og kulturen på en ny måte. Og kanskje vil du endre din innstilling til mat generelt når du oppdager hvor stor forskjell det kan gjøre å spise råvarer på sitt aller beste.

Legg igjen en kommentar