Ingredienser
600 g torskefilet med skinn Salt og pepper Klaret smør til steking 500 g sellerirot 1 dl fløte 1 ss smør Salt 200 g traktkantareller 2 ss smør En neve kapers med stilk 1 rødløk, finkuttet Timian Salt
Tilberedning
Del torsken i fire like store stykker. Kutt noen snitt i skinnet med en skarp kniv. Stek den på skinnsiden i en middels varm panne med smør. Skrell sellerirot og kutt i biter. Kok mør i vann. Sil av vannet og damp den tørr. Kjør i en mikser med fløte og smør. Smak til med salt. Rens traktkantarellene. Stek dem myke i smør. Tilsett kapers og rødløk. Smak til med finkutttet timian og salt.

Mer om emnet: Sprøstekt torsk

Sprøstekt torsk er en populær rett i mange deler av verden, spesielt i Norge. Denne retten har en lang historie og har utviklet seg betydelig over tid. Torsken spilles i hovedrollen og den knasende skorpen gir retten det distinktive tekstur.

Det er viktig å merke seg at sprøstekt torsk kommer i mange varianter. Den tradisjonelle skandinaviske måten involverer panering i brødrasp og steking på middels varme til fisken er gylden og sprø. Noen versjoner bruker en blanding av mel og egg til panering, mens andre inkluderer krydder som paprika, hvitløkspulver eller urter for å gi rikelig med smak. Tilberedning av sprøstekt torsk stammer fra tradisjonene og praksisen med bevaring av mat i kaldt klima, og er trolig en av grunnene til dens popularitet i Norge.

En av de mindre kjente metodene for å oppnå den sprø skorpen er å bruke en blanding av mel og øl for å lage en frityrblanding. Ølets kullsyre bidrar til å gjøre skorpen ekstra lett og luftig, og gir velsmakende resultater. Denne teknikken er spesielt populær i pubmatkulturen i Storbritannia, hvor de er kjent for deres tradisjonelle «fish and chips».

Når det gjelder tilbehør, er det få begrensninger. Poteter i alle former er en selvfølgelighet, enten de er bakte, stekte eller kokte. Grønnsaker som erter, gulrøtter og kål er også vanlige følgesvenner. For en ekstra norsk vri, prøv å servere torsken med raspeballer eller lefser.

Samlet sett er sprøstekt torsk en velsmakende, næringsrik rett som gir mange muligheter for variasjon. Det er en favoritt i Norge og fortsetter å være en viktig del av det norske kjøkkenet. Om du er en dreven kokk eller en nybegynner på kjøkkenet, er denne retten et flott sted å starte for å utforske den norske kulinariske verden.