Steak and Kidney Pie

Ingredienser
500 g biffkjøtt 1 kalvenyre eller et par lammenyrer 1 ss hvetemel ½ ts salt ¼ ts nymalt sort pepper 1 løk 2 ss smør eller margarin 1 ¼ dl oksebuljong eller vann TERTEDEIG: 4 dl hvetemel 175 g smør 1 dl vann 1 ts eddik TILLEGG: 1 egg til pensling 2-3 ss buljong 1 ts worcestershiresaus ½ ss sherry
Tilberedning
Fjern fett og hinner på nyren og skjær den i skiver på ½ cm tykk. Skjær oksekjøttet i munnfull-stykker. Vend nyreskiver og kjøttbiter i mel blandet med salt og pepper og fres dem lysebrune i margarin eller smør i en tykkbunnet gryte sammen med løken, som er skåret i skiver. Legg på lokk og la retten stå og surre seg mør i ca 45 min. Lag i mellomtiden tertedeigen der alle ingrediensene må være kalde: Bland mel, vann og eddik til en fast og smidig deig og kjevl denne ut i rektangelform. Dekk halvparten av rektangelet med tynnhøvlet smør, brett den andre halvparten over og press deigen sammen i kantene. Kjevl deigen ut til et rektangel og brett den i tre lag langsetter. Snu deigen en kvart omgang og kjevl den igjen ut til et rektangel, som brettes i tre lag langsetter. Gjenta operasjonen et par ganger til. Det kan være nødvendig å la deigen hvile mellom kjevlingene, og den må i alle tilfeller stilles på et kaldt sted hvis smøret begynner å tyte ut. Skjær deigen i ønsket form med en skarp kniv, ellers kan det være vanskelig å få den lett av bladet. Ha blandingen av kjøtt og nyre i en ildfast form. I England bruker man en liten ”paipipe” midt i formen, men man klarer seg godt med en kjeksutstikker. Fordel kjøttblandingen omkring røret i i midten av formen og dekk den, men ikke røret, med tertedeig. Fukt deigen i kantene og sørg for å presse den tett inntil formen. Prikk luftehull i deiglokket og la formen stå i 15 minutter i stekeovnen ved 200-225 C. Hell en blanding av varm buljong, worcestershoresaus og sherry ned i røret og server med det samme.

Mer om Steak and Kidney Pie

Steak og Kidney Pie er en tradisjonell britisk gryterett som har vært populær i flere århundrer. Dette gjenspeiler rettens historie og engelsk matlaging, hvor kjøtt og innmat ble brukt på en respektfull måte for å lage næringsrike og velsmakende måltider. Begrepet «Steak and Kidney Pie» dukket første gang opp i Storbritannia på 1800-tallet, men de eksakte opprinnelsene er ennå ikke fastslått.

Denne retten er hovedsakelig laget av terninger av oksekjøttsteak og nyrer (vanligvis svine- eller oksekjøtt), sammen med forskjellige grønnsaker som løk og selleri, krydret med urter som timian og laurbærblad. Ingrediensene er langsomt stuet i en tykk saus (vanligvis basert på buljong eller øl), før blandingen blir lagt i en paideig og deretter bakt til perfeksjon. Det er viktig å nevne at kvaliteten på kjøttet og annoen som brukes i oppskriften, sterkt påvirker sluttresultatet. Kjernetemperaturen og steketiden er også kritiske variabler som kan påvirke smaken og teksturen til retten.

Selv om det kan virke enkelt å lage en steak og kidney pie, krever det faktisk en del ferdigheter og tid. Man må for eksempel marinere kjøttet på forhånd for å få frem den fulle smaken, og sausen må være tykk nok til å ikke suge gjennom pai-skallet. Videre er det viktig å hakke nyrene smått for å forhindre en overveldende smak. Dessuten må paideigen være lett og sprø, noe som krever presisjon og erfaring.

I britisk matkultur er steak og kidney pie sett på som en klassisk «Pub-grub», det vil si en typisk matrett som serveres i puber. Den er så folkelig og elsket at den til og med har fått en plass i britiske litterære verk, som romanen «The Red House Mystery» av A.A. Milne, hvor en av karakterene uttrykker sin kjærlighet for retten. Dessuten markeres den britiske «National Pie Week» i mars hvert år, hvor steak og kidney pie alltid er en favoritt.

Steak og kidney pie er mer enn bare en matrett; det er en del av britenes nasjonale identitet og kultur. Den representerer en dyp respekt for råvarene og en beundring for kunsten å lage mat. Den forener generasjoner, og bringer folk sammen, enten det er i et hjemmekjøkken, en lokal pub eller på en nasjonal matfestival. Å oppleve den autentiske smaken av en godt tilberedt steak og kidney pie, er virkelig en hyllest til britisk kulinarisk tradisjon.

Legg igjen en kommentar