Ingredienser:

4 ss vegetabilsk olje 2-3 fedd hvitløk 100 g. svinefilet eller kyllingbryst 4 store rå reker (Renset, strengen tatt ut, halen intakt) (Reker kan utelates) 1 ss tørkede reker (Kan utelates) 50 gr. Tofu i terninger 3 ss sitronsaft 3 ss thai fiskesaus 2 ss sukker 150 gram tykke risnudler, som får ligge 15 minutter i varmt vann på forhånd. 2 sammenpiskede egg 50 gram bønnespirer, helst friske 3 ss knuste usaltede peanøtter 2 ss hakket sjarlottløk 1 finstrimlet vårløk 2 ss hakket koriander Serveres ved siden av: 1/2 ts. tørkede knuste chiliflak Pynt: Lime eller sitronbåter, koriander Kan serveres som en egen rett, men gjerne som en av flere retter ved et thaimåltid.

Tilberedning:

Varm oljen i woken, og stek hvitløken forsiktig, ha i tynne skiver av svinefilet eller kyllingbryst, stek til det er gjennomstekt. Ha i reker hvis ønskelig, tørkede reker, og stek 1-2 minutter til. Ha i tofu, senk varmen, ha i sitronsaft, sukker og fiskesaus, rør forsiktig. Ha i nudler, og rør igjen forsiktig. Skyv alt tilside, og ha om nødvendig i litt mere olje. Hell eggemassen i pannen, og rør til eggerøre. Ha i 1/2-parten av bønnespirene, 1/2-parten av peanøttene, 1/2-parten av vårløken og 1/2-parten av korianderen, og bland alt forsiktig i woken. Helles på et serveringsfat, og resten av de siste ingrediensene strøes over. Pynt med sitron eller lime-båter, samt kanskje litt koriander. Server tørkede chiliflak ved siden av. (Variasjoner med forskjellige grønnsaker/kjøtt/reker etter smak og behag og hva man har.)

Porsjoner:
4

Mer om: Stekte risnudler (Pad Thai)

Pad Thai er en av de mest populære gatematrettene i Thailand, med stekte risnudler som hovedingrediens. Hvert år strømmer matelskere fra hele verden til denne sørøstasiatiske nasjonen for å smake på denne must-prøve oppskriften.

Det som gjør Pad Thai unik, er kombinasjonen av søte, sure, og salte smaker satt sammen i én tallerken. Denne blandingen av smaker kommer fra en rekke ingredienser som brukes i oppskriften, som tamarindpure, fiskesaus, og sukker. I samsvar med den thailandske kjøkkenfilosofien er Pad Thai et eksempel på hvordan forskjellige smaker kan kombineres for å skape en harmonisk og balansert rett.

Historisk sett ble Pad Thai popularisert i Thailand under andre verdenskrig på grunn av risoverskudd og kampanjen som fremmet nasjonal enhet. Siden da har den vokst i popularitet, både i hjemlandet og i utlandet. I dag regnes den som en nasjonalrett og reflekterer landets kulturelle og kulinariske identitet.

Opprinnelig er Pad Thai i Thailand servert med reker, tofu, bønnespirer og en kile lime. Den kan imidlertid tilpasses for å imøtekomme ulike kostholdskrav. For eksempel, for vegetarianere, er det vanlig å utelate reker og erstatte fiskesaus med soyasaus.

Pad Thai er mer enn bare en matrett, det er en kulinarisk opplevelse som forteller historien om thailandsk kultur og smaker. Og selv om selve navnet «Pad Thai» betyr «stekte thai-stil», gjør dets rike smakskombinasjoner og dens mangfoldige tilpasningsmuligheter denne retten universelt elsket. Det er denne mangfoldigheten og komplekse smaken som plasserer Pad Thai på listen over de mest minneverdige rettene i verden.