Ingredienser

400 g Laksefilet, uten skinn og ben
500 g Friske blåskjell
1/2 Sjalottløk, hakket
Olje
1 1/2 – 2 dl Hvitvin
4 1/2 dl Kremfløte
3/4 dl H-melk
1-2 ss Kaldt smør
Salt og pepper
2 ts Finstrimlet estragon
Til servering:
1 dl Hakkete krydderurter, persille, basilikum, timian, dill, o.a.
ca. 2 dl Olivenolje
Brød

Tilberedning

Skjær laksefileten i fire jevne stykker. Dryss dem lett med salt og stek dem gylne i olje. Legg dem til side. Rens blåskjellene og kontroller at alle er tett lukket. Fres skjell og løk i olje i ca. 1 min. Hell på hvitvin, legg lokk på kokekaret og damp skjellene til de åpner seg, 3—4 min. Sil fra kraften og ta vare på den. Plukk skjellmaten ut av skallene og legg det til side. Kok opp blåskjellkraften med fløte og la det koke uten lokk til det har kokt litt inn. Tilsett melk, gi suppen et oppkok og smak den til med salt og pepper. Melken må tilsettes til slutt for at suppen ikke skal skille sg. Skulle den likevel gjøre det, kan du ”jukse” med å jevne den med maisenna, da løper den sammen igjen.

Rør inn små terninger av kaldt smør i suppen og skum den opp med stavmikser eller i hurtigmikser. Har du ingen av delene kan suppen vispes kraftig med elvisp. Rør inn estragon.

Kjør urtene i food-processor til de er finhakket, spe med oljen til en jevn, grønn puré. Alle slags urter kan brukes, ta det du har.

Fordel suppen i dype tallerkener og legg i laks og blåskjell. Sett frem en skål med urteolje til å dyppe brødet i.