Ingredienser
4 ss sukker 4 ss soyasaus 1 ss tørr hvitvin (kan sløyfes) 2 ss eddik, gjerne vineddik 2-3 ss tomatpuré 1 1/2 dl hønsebuljong (terning + vann) 1 ss maisenna
Tilberedning
Bland

Mer om Sur-søt saus

Sur-søt saus er en populær saus som blir mye brukt i forskjellige matretter verden over. Opprinnelig kommer den fra den kinesiske kokekunsten, der den ofte blir brukt i kombinasjon med stekt svinekjøtt, kylling og fisk. Men, det er ikke bare i kinesisk matlaging at sur-søt saus blir brukt, også i det vestlige kjøkkenet har sausen funnet sin plass.

Å lage hjemmelaget sur-søt saus, er raskt og enkelt. Tradisjonelle ingredienser inkluderer eddik, sukker og ketchup, men man vil også finne oppskrifter som har soya saus, hvitløk og ananasjuice i blandingen. Mange foretrekker å lage sin egen sur-søt saus i stedet for å kjøpe den ferdig på butikken, siden det gir dem mulighet til å justere smakene etter eget ønske. Sausen skal balansere surheten fra eddiken med sødmen fra sukkeret og ketchuppen, derav kommer navnet sur-søt.

Det er også en interessant historisk aspekt ved sur-søt saus. Sausens opprinnelse kan spores tilbake til det antikke Kina, der søte og sure smaker ofte ble brukt i matlagingen. Faktisk, konseptet med å kombinere disse to smakene kommer fra en antikk filosofi om balanse, kjent som Yin og Yang. Disse spilte en sentral rolle i kinesisk kultur, og dermed også i kinesisk matlaging. Spiseforstyrrelser ble sett på som ubalanser, og kunne behandles ved å justere Yin mat (som kjøtt) med mer Yang mat (som grønnsaker) og omvendt.

Sur-søt saus er perfekt for å gi ferske grønnsaker, kjøtt og fisk en dyp, rik smak. Det er også et ypperlig tilbehør til grillet kjøtt og sjømat. Fra simple retter som sur-søt kylling, til mer sofistikerte oppskrifter som sur-søt svinefilet, passer denne allsidige sausen i en rekke matretter. I tillegg kan sausen brukes i marinader for å gi maten ekstra smak.

På grunn av sin smakprofil, som balanserer det søte og det sure, er sur-søt saus et utmerket valg for de som søker noe annerledes å tilsette til sine retter. Det gir en unik smaksopplevelse som utvilsomt skiller seg ut fra mer tradisjonelle sauser og dressinger. Så, neste gang du er på utkikk etter en annerledes og spennende saus til ditt kjøkken, hvorfor ikke prøve sur-søt saus? Det kan bare være det lille ekstra som din rett trenger.