Ingredienser

• 2 kg midtribbe
• 3 ts salt
• 2 ts pepper
• ca. 2 dl vann

Tilberedning

Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.

Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2-2 1/2 time for midtribbe).

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.

Hvordan velge vin til ribbe