1 middels stor squash, skåret i 1/2 cm tykke skiver på langs
3 hvitløksfedd, hakket
400 gram hermetiske hakkede plommetomater
1/2 ts balsamicoeddik
1 ts mørkt sukker
2 håndfuller fersk basilikum
2 1/2 dl arborioris (risottoris)
100 g mozzarellaost i 1 cm terninger
100 g fontina (eller annen hard ost), i 5 cm terninger
50 gram nyrevet parmesan
4 ss ristede brødsmuler
havsalt og nykvernet pepper
en brødform, lett penslet med olje
Pensle squashskivene med olje og stek enten i en grillpanne til de er møre eller legg dem på en stekeplate og stek ved 200 grader i 15-20 min.
Varm oljen, ha i hvitløk og fres til den avgir aromastoffer. (ikke brenn den!) Ha i tomater, eddik, sukker, salt og pepper. La det surre i 10-15 minutter, til blandingen har fått en tykkere konsistens. Ta av platen og rør inn basilikum.
Kok risen i rikelig lettsaltet vann. (ikke nødvendig å måle opp) Småkok i ca 10 minutter til risen er mør men al dente. Hell av vannet.
Bland ris og tomatsaus, rør inn ostene og smak eventuelt til med mer salt og pepper.
Dryss den oljede formen med brødsmuler så den er helt dekket. Øs halve risblandingen oppi og trykk den fast. Legg squashskivene oppå blandingen og deretter resten av risen. Dekk med resten av brødsmulene. (Retten kan nå settes i kjøleskapet og stekes senere.)
Stek ved 220 grader til den er gyllen og bobler rundt kantene. Ca 30-40 minutter. Ved servering hvelves retten og deles opp i skiver før servering.
Server hjemmelagde hvitløksbaguetter og en fersk grønn salat med cæsardressing til.