Ingredienser
Enchiladassaus: 3 dl vann 1 dl tomatpure Taco/ encheladas Seasoning Mix Fyll: 400g kjøttdeig 1 finhakket løk 1. hvitløksfedd finhakket 1 paprika (i små biter) (kidneybønner 1 boks) 3dl ost (cheddar, Jarlsberg) 2dl rømme
Tilberedning
1. Varm opp stekovnen til 200 grader 2. Kok opp vannet sammen med tomatpure og kryddermiks. Rør rundt under oppkokingen. 3. Brun kjøttdeigen i litt olje (eller smør). Tilsett løk, hvitløk og paprika mot slutten av stekingen og la dette frese en god stund. 4. Tilsett omlag 2dl av sausen i kjøttdeigen og la dette småkoke på svak varme i 5 min. 5. Fordel kjøttsaus og ost i hver av tortillaene og rull dem sammen. Legg tortillaene i en smurt ildfast form. 6. Bland inn rømme i resten av sausen og fordel utover på toppen av tortillaene. Strø osten over til slutt og pynt gjerne med oliven og/eller jalapenos. 7. Stek tortillaene i 15- 20 minutter eller til osten er smeltet.

Mer om Tortillas

Tortillas er en tradisjonell matrett som har sine røtter dypt plantet i den meksikanske kulturen. Dette er flatbrød som lages av mais eller hvete, og brukes i utallige retter, slik som tacos, enchiladas, quesadillas og mange flere. Men visste du at tortillas utgjør et viktig tilskudd til det daglige kostholdet i mange meksikanske hjem, og det er flere aspekter ved denne matvaren som kanskje er ukjent for mange.

For å begynne med, inkluderer produksjonen av tortillas en unik prosess kalt nixtamalisering. Dette er en metode for å behandle maiskorn, hvor kornene bløtlegges og kokes i en alkalisk løsning, ofte laget av kalk. Dette løser opp hinnen på maiskornet, gjør næringsstoffene mer tilgjengelige for kroppen, og gir maisen den karakteristiske smaken som er så viktig for tortillas. Denne prosessen er så gammel at den faktisk dateres tilbake til de prekolumbianske sivilisasjonene i Amerika!

Alene i Mexico er det hundrevis av varianter av tortillas, med mange regioner som har sin egen unike vri. For eksempel er blå og lilla tortillas populære i Oaxaca, takket være den lokale variasjonen av blå mais. I Yucatan lages tortillas ofte ekstra tykke, mens i Sonora i nord foretrekkes tortillas av hvete, takket være hvetens fremtredene rolle i regionens landbruk.

En annen fascinerende fakta om tortillas er dens økonomiske og sosiale betydning i det meksikanske samfunnet. Det anslås at det finnes omtrent 75 000 tortilla-bakerier, kjent som ‘tortillerias’, i hele Mexico. Dette understreker tortillaens plass som en matvare ikke bare av nasjonal betydning, men også av stor økonomisk verdi. I tillegg fungerer tortillas ofte som ‘spiseskjeer’ i mange retter, som et middel til å plukke opp og spise mat, noe som gir dem en helt spesiell plass i hjertet av meksikansk matkultur.

Det er også interessant å merke seg at mens tortillas i mange vestlige land ofte er forbundet primært med junkfood og hurtigmat, er riktige, hjemmelagde tortillas på ingen måte usunne. Tvert imot er de en god kilde til både fiber og protein, og inneholder flere viktige vitaminer og mineraler. Faktisk kan et balansert kosthold som inkluderer tortillas være en del av en sunn livsstil.

Å lage dine egne tortillas kan også være en givende opplevelse. Å mastre kunsten å lage tortillas kan gi en dypere forståelse og forbindelse til meksikansk matlagingstradisjon og kultur. Utover det kan hjemmelagde tortillas tilpasses dine egne preferanser og kostholdsbehov, og smaker ofte langt bedre enn masseproduserte alternativer.