Ingredienser
2 kg bein fra hjort eller elg 1 kg kalvbein eller okse 2 stk stangselleri 4 stk gulerøtter 1 stk pastinakk 2 stk løk 2 stk purreløk 2 ss olje 2 stilker frisk timian 2 stk laurbærblad
Tilberedning
Skyll bena og legg dem i en langpanne. Sett pannen nederst i ovnen ved 225 C. Stek bena i 25-30 minutter. Vend dem et par ganger under stekingen. Rens grønnsakene og skjær dem i små biter. Skrell og grovhakk løken. Fres grønnsakene i litt olje i en stor gryte. Tilsett de brune beinene. Fyll på med vann slik at det dekker. Kok opp og skum godt. Legg i krydderet. La det småkoke under lokk i 4-6 timer. Skum av og til. Sil buljongen og kok den inn til halvparten er igjen. Sett gryten i kaldt vann slik at den avkjøles raskt. Fjern eventuelt fett. Frys den konsentrerte buljongen i små porsjoner.

Mer om emnet: Viltbuljong

Viltbuljong er en eliksir dannet fra viltkjøtt, og er ofte funnet i mange kulinariske tradisjoner rundt om i verden. Den gir en tyktflytende, fyldig base for mange sauser, supper og gryteretter. Viltbuljong er produsert ved å trekke næringsstoffer ut fra kjøtt, ben og brusk av vilt. Viktigheten av viltbuljong har fått mer oppmerksomhet i moderne tid, takket være dens ernæringsmessige verdier og helsefremmende egenskaper.

Viltbuljong er lastet med verdifulle næringsstoffer, blant annet protein, kollagen og forskjellige vitaminer og mineraler. Noen av disse næringsstoffene er vanskelige å få fra andre matkilder. Kollagen gir din kropp flere fordeler, og er kjent for å forbedre huden, hår, ledd og tarmer.

I gastronomiske termer, gir viltbuljong en unik og rik smak til mange retter. Disse kan variere fra enkle supper til mer komplekse gryteretter. Buljongens smak er avhengig av hvilket vilt som blir brukt. For eksempel: kjøtt fra hjort gir en dyp, litt söt smak, mens hare kan gi en mer distinkt og robust smaksprofil.

Den tradisjonelle metoden for å lage viltbuljong innebærer en lang, sakte koking. Dette gjør at næringsstoffene kan lekke ut fra bein og vev, og skaper en næringsrik væske. Dette kan ta flere timer, men resultatet er en buljong med intens smak og høy næringsverdi.

Husk å spare ben og rester fra viltkjøtt, da disse er utmerkede kilder til viltbuljong. Det er også viktig å belage seg på god tid når man tilbereder buljongen, da den må trekke lenge for å trekke ut alle de essensielle næringsstoffene og smakene. Med litt tålmodighet, vil du stå igjen med en næringsrik og smakfull buljong som kan brukes i en rekke retter.