Ingredienser
1 løk 500 g elgbiff 200 g sjampinjonger, ferske margarin 1 dl creme fraiche 1 dl fløte 1 dl chilisaus 1 dl tomatpuré 2 dl melk 1 ss hvetemel 2 hvitløk 2 ts sitronsaft salt pepper urter, friske Tilbehør 4 porsj poteter
Tilberedning
Brun hakket løk, elgkjøtt i strimler eller terninger og sopp i smør eller margarin. Rør inn crème fraîche, fløte, chilisaus og tomatpuré. Visp sammen en jevning av mel og melk og rør det i retten. Kok retten noen minutter og smak den til med sitronsaft, presset hvitløk, salt og pepper. Dryss friskt grønt og urter over til slutt. Tips! Retten kan også lages med storfekjøtt eller reinsdyrkjøtt. Server til: Kokte poteter eller potetkroketter og en frisk salat.

Mer om emnet: Viltgryte

Viltgryte er en populær rett i Norge, spesielt om høsten når jaktsesongen er på sitt høyeste. Det som gjør viltgryte til en særegen kulinarisk opplevelse er variasjonen i smak fra ulike typer viltkjøtt, som rådyr, elg, hjort og reinsdyr. Hvert dyr gir sin unike smak til gryta, noe som gir viltgryte en kompleksitet som er vanskelig å finne i andre retter.

Tradisjonelt tilberedes viltgryte ved å langtidskoke viltkjøttet i en rik buljong med rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og løk. Dette gir en dyp smak til gryta, samt en rik konsistens. I tillegg er det vanlig å inkludere en rekke urter og krydder, som rosmarin, timian og enebær, for å fremheve og komplimentere smaken av viltet.

Noe av det som er så fantastisk med viltgryte, er dens fleksibilitet. Den kan tilpasses etter sesong, tilgjengelighet og personlige preferanser. Kanskje du foretrekker en fyldigere buljong med en dæsj rødvin, eller kanskje du liker å tilsette litt sopp for ekstra tekstur og smak. Det er også vanlig å servere viltgryte med potetmos eller kokte poteter – en perfekt kombinasjon for å nyte den herlige sausen.

En annen interessant fakta om viltgryte er at den ofte blir bedre jo lenger den får stå. Når den lagres over natten, har smakene tid til å utvikle seg og sammensmelte, noe som resulterer i en enda rikere og mer uttalt viltgryte. På denne måten kan du nyte en enda bedre viltgryte dagen etter.

Viltgryte er rett og slett en fantastisk rett som kombinerer Norges rike vilttradisjoner med de deilige smakene av rotgrønnsaker, urter og krydder. Det er en kulinarisk opplevelse som reflekterer Norges natur og kultur på en unik måte.