Ingredienser
PAIDEIG 125 gram smør 3 1/2-4 dl mel halvparten grovbakst og hvetemel 4 ss kesam eller 3 ss kaldt vann FYLL 500 gram finnbiff 1 hakket løk 2 gulrøtter i skiver 1 persillerot i skiver (sopp) 5 knuste einerbær 3 ss creme fraichel eller seterrømme 1 dl H-melk 2 ss hvetemel 2 ss ripsgele 5 skiver geitost 2 ts salt 1/2 ts pepper 1 ss frisk rosmarin 1 ss frisk timian 2 ss frisk persille
Tilberedning
1. Deigen; Bland smør og mel godt med kesam i en kjøkkenmaskin. 2. Sett deigen kaldt en halv time. 3. Lag fyllet. Brun finnbiffen i smør på god varme. Legg i gryte. 4. Stek løk og røtter mørt og ha i gryta med knuste einerbær og vann. Kok opp og la trekke i 15-20 minutter. 5. Rør sammen creme fraiche, melk og hvetemel og ha dette i gryta sammen med ripsgele, salt og krydder. Kok opp og la trekke ca. 15 minutter. 6. Ta fram deigen, del den i to. Kjevl ut og fordel bunnen i en vid (27-28 cm) paiform, godt opp på sidene. Prikk med gaffel. Stek ved 200 grader i 10-15 minutter. 7. Fordel fyllet i skallet. Kjevl ut den andre delen av deigen, men ta av en bit til pynt. Trykk godt ned langs kantene. Pensle med pisket egg. Lag mønster, figurer, blader av resten av deigen, fordel over og pensle igjen. 8. Stek ved 200 grader i ca. 40-45 minutter til paien er gyllen.

Mer om Viltpai

Viltpai, eller vilt-tærte som det også er kjent, er en populær rett laget av forskjellige typer viltkjøtt. Denne retten har en lang historie, og er fremdeles elsket av mange matentusiaster. Det er mange variasjoner av viltpai, avhengig av tilgjengelige ingredienser og personlige preferanser.

For eksempel kan viltkjøttet byttes ut med kylling, svinekjøtt eller vegetariske alternativer, og det er mulig å inkludere forskjellige typer grønnsaker, fra gulrøtter og løk til sopp og spinat. I tillegg kan paideigen varieres ved å bruke hvetemel, rugmel eller glutenfritt alternativ. Selv om viltpai er en tradisjonell rett, er det alltid rom for kreativitet og tilpasning i matlaging.

Det er viktig å merke seg at tilberedning av viltpai kan være litt tidkrevende, da viltkjøttet ofte skal marineres og kokes lenge for å få frem de beste smakene. Men resultatet er absolutt verdt innsatsen. Viltkjøttet gir en rik og dyp smak som komplementeres perfekt av de andre ingrediensene i paien.

Det er også vanlig å servere viltpai med forskjellige typer sauser, som rødvinssaus eller soppsaus, samt potetmos eller stekte poteter på siden. Disse siderettene hjelper med å balansere smaken av viltkjøttet og gjør måltidet enda mer tilfredsstillende.

Tilslutt, selv om viltpai kan være litt utfordrende å lage for nybegynnere, er det et utmerket valg for spesielle anledninger eller når du vil impresere dine gjester. Med litt praksis og tålmodighet, kan alle lage en deilig viltpai som vil bli husket lenge etter at måltidet er over.

Overall, viltpai er en unik og smakfull rett som fortjener en plass på enhver matelskeres meny. Med sin rike historie og uendelige variasjonsmuligheter, er det ingen ende på de fantastiske opplevelsene som venter deg med denne tradisjonelle norske delikatessen.