Ingredienser
1 stk Egg 1 stk Ristet brød 3-5 deciliter Kraft / buljong. varier mengde etter hvor mye supp 1 dæsj Parmesan Krydder: 1 dæsj Salt og pepper
Tilberedning
Brødet ristes eller stekes i olivenolje og smør. Stekes det, bør det tørkes på litt papir etter steking. Kraften kokes opp og holdes kokende. Bruker en kraft av kylling eller storfe, blir resultatet best, men vanlig buljong går også bra. Suppeskålen varmes i en ovn. Dette kan droppes, men da får man lett problemer med å få kokt egget tilstrekkelig. Legg brødet i skålen, og plasser forsiktig egget på brødet. Prøv å bevare plommen hel. Strø over ønsket mengde revet parmesanost, salt og pepper. Hell så på kraften, slik at den koker egget. Blir ikke egget kokt nok etter din smak, setter du skålen i ovnen i noen minutter.

Mer om Zuppa pavese

Zuppa Pavese er en tradisjonell italiensk suppe som opprinnelig stammer fra Pavia, en by i provinsen Lombardia i Nord-Italia. Denne rustikke og rike suppen er enkel å tilberede, men den kombinerer smakene på en unik og uforglemmelig måte. Ordet ‘Zuppa’ betyr suppe på italiensk, mens ‘Pavese’ refererer til byen Pavia hvor denne retten først ble til.

Opprinnelsen til Zuppa Pavese er allment trodd å være knyttet til krig. En vanlig historie antyder at retten ble skapt etter at en italiensk konge ved navn Francois I var fanget i slaget ved Pavia i 1525. Kongen ble servert en enkel suppe av lokalt brød og egg og øyeblikkelig falt for den herlige kombinasjonen av smaker og teksturer. Derfra ble Zuppa Pavese født.

Zuppa Pavese kombinerer det beste av italiensk matlaging med enkelhet og rikhet. Hovedingrediensene er lekre trekk, ofte kjøttbaserte, sammen med grovt brød og sprøstekte egg. Suppen får sin dybde av smak fra den brukte trekk, ofte laget av kjøtt som kylling, lam eller svinekjøtt, og grønnsaker som selleri, løk og gulrøtter. Den fylles deretter med skiver av daggammelt italiensk landbrød, kalt «pane di casa», og toppet med et egg som er stekt til perfeksjon.

Selv om Zuppa Pavese er kjent for sin enkelhet, er det noen varianter av retten som inkluderer ekstra ingredienser for å legge til rikdom eller variasjon. For eksempel kan noen versjoner inneholde ekstra grønnsaker, revet parmesanost, eller i noen tilfeller til og med trøfler. Disse variantene illustrerer den enestående fleksibiliteten til italiensk mat, der enkle ingredienser kan bli til sofistikerte måltider ved å legge til få ingredienser.

Tross sin enkelhet, er Zuppa Pavese en fyldig og tilfredsstillende rett. Den unike blandingen av teksturer – fra det sprø brødet til det silkemyke egget, til den rike og varmende buljongen – gir et herlig måltid i seg selv. Og mens den er dypt forankret i italiensk historie og tradisjon, har dens universelle appell gjort den populær langt utenfor Pavia og Lombardia-regionen.

Ett interessant faktum om Zuppa Pavese er at det faktisk er en av de få suppeoppskriftene som inkluderer egg som en nøkkel ingrediens. I stedet for å blande eggene inn i buljongen for å lage en slags eggerøre, serveres eggene hele, noe som gir en unik smaksprofil og presentasjon. Denne metoden er typisk for Zuppa Pavese og bidrar til å skille denne unike retten fra andre suppeoppskrifter.