Her er 10 nyttige råd til, når barna er med på kjøkkenet og lager mat.

Ta på et kjøkkenforkle

Begynn med å ta på et forkle. Det beskytter både tøyet ditt og deg selv hvis det plutselig spruter kokende vann eller rykende varm olje.

Vask hendene

Vask hendene dine grundig med såpe. De skal vaskes både før du går i gang med å lage mat og hver gang du er ferdig med en oppgave og skal begynne på et ny. For eksempel etter at du har skåret rå kylling og skal til å skrelle gulrøtter.

Vask kjøkkenredskaper og skjærebrett

Vask kjøkkenredskaper og skjærebrett med Zalo hver gang du er ferdig med en oppgave og skal i gang med et ny. Du må ikke bruke den samme kniven til rå kylling og grønnsaker.

Hold rå mat unna tilberedt mat

Hold rå matvarer adskilt fra tilberedte matvarer. Hvis du har hatt rå kylling eller fisk på en tallerken kan du ikke legge den stekte kyllingen eller fisken tilbake på samme tallerken.

Vær nøye med grønnsaker med jord på

Vær nøye med grønnsaker og krydderurter med jord på. Skyll dem grundig og skrell grønnsakene i kjøkkenvasken før du legger dem på skjærebrettet.

Skift ut oppvaskklutene

Skitne oppvaskkluter er en av kjøkkenets verste bakteriebomber. Skift ut oppvask-kluter og kjøkkenhåndklær hver dag. Bruk kjøkkenrull når du skal tørke opp rå kjøttsaft og jord. Oppvaskkluter skal aldri brukes til å tørke opp på gulvet. Bruk kjøkkenrull eller gulvklut til gulvet.

Bruk grytekluter

Bruk grytekluter når du skal holde varme gryter og panner.

Pass på håndtak som stikker ut

Når du steker noe på komfyren skal du plassere pannen slik at håntaket ikke stikker ut over komfyrkanten.

Sett maten i kjøleskapet

Hvis det er rester etter kveldsmaten skal de settes i kjøleskapet så fort som mulig. Dekk maten til med film. Kjøleskapet skal være under 5 grader så lukk døren i en fort. Kjøleskapet skal holdes rent.

Hold øye med datomerkingen

Hold øye med matvarenes holdbarhetsdatoer. Lukt og se på maten om den fremdeles er spiselig. Kast maten hvis du er i tvil. Muggen mat skal alltid kasseres.