1 kg hvetemel
0,5 kg sammalt hvete grov
0,5 sammalt rug, grov
50 g gjær (tørrgjær f.eks er lettest)
3-4 ts salt
1-1,5 ts sukker
olje (3-4 ss olivenolje, soyaolje el.lign)
Vann (temperert 37 grader) (1-2 liter)
Bland alt det tørre godt, ha i den oppvarmede (37 grader) væsken til passe deig (til den slipper taket i formen). Heves ca en time. Bakes ut. Etterheves ca en time. 225 grader celius i 50-60 min.
Du kan ha i kli, havregryn, og velge om du bruker grov eller fin melblanding – altså variere etter hva du har.
————————————-
Halvstekte brød fra bensinstasjonen kan smake godt med en gang det er stekt, men disse brødene mister smaken og blir vonde etter kort tid. Hjemmebakte brød holder lenger og smaker bedre lenger.
Brød og kornprodukter er viktige i dagens måltid. Brød, mel og gryn er fettfattige og bidrar med mange viktige næringsstoffer. Generelt sett er alt brød uansett type med på å begrense fettinnholdet i maten.
Salt og sukker er helt unødvendig.
Man får likevel i seg altfor mye salt.
Reduser mengden hvetemel og bak i form.
(Hvetemel er et usunt mel, og jeg bruker minimalt av dette.
Husk å ta ut brødene fra formen de siste 15 min.
Ha i solsikkefrø, gresskarfrø, malte mandler eller nøtter.
« 50 g gjær (tørrgjær f.eks er lettest)»
Det er nokså stor enighet om at 50 gram gjær veier like mye enten den er tørr eller fuktig.
Høres godt ut, hvordan ‘baker man ut’ deigen? Skal den etterheves i formen?
Fantastisk god oppskrift.