Ingredienser

Trinn1
3 ½ dl kokende vann
180 g hel rug
70 g hvete helkorn
70 g solsikkerkjerner
50 g sesamfrø
50 g linfrø

Tilberedning

Legg alle ingrediensene i kokende vann. De vil da klistre seg og bli seige, slik at de binder seg bedre i deigen. Dekk bollen og la blandingen stå på kjøkkenbenken i minst to timer, eller til det har blitt kaldt.

Trinn 2
1 liter vann
1100g hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, fin
40 g havsalt
25 g gjær

Bruk romtempererte råvarer, vannet skal være godt lunkent ca 30 grader. Bland alle ingrediensene, men hold igjen en dl vann til senere i elteprosessen. Kjør deigen i ca 4 min på sakte fart. Deretter øker du hastigheten og kjører deigen i 5 min til. Når du har økt hastigheten tilsettes resten av vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig eltet når det er smidig og har blank overflate. La deigen hvile i ca 1,5 time. Del deigen i fire emner som du lar hvile på kjøkkenbenken i 20-30 min. Deretter slår du opp emnene til brød, ruller disse i romtemperert vann, og deretter i en blanding av samme type frø og kjerner som du har i deigen. Legg brødene i en smurt form, eller på en plate med bakepapir. Hev brødene til dobbelt størrelse. Stekes i nederste del av ovnen på ca 220 grader i 30-45 min til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.