Å spise godt og riktig mat øker ikke bare din styrke, det øker også din hjernekapasitet. Næringsstoffene i mat er utmerket drivstoff for hjernen så vel som kroppen. Men hvilke snacks kan gjøre deg smartere, mer fokusert og kanskje til og med rik?

Her er noen av maten du bør spise for å styrke hjernen din;

1. Blåbær

Blåbær er fullpakket med antioksidanter som har mange kraftige helsemessige fordeler. De forbedrer ikke bare minnet, de bidrar også til å styrke bein, redusere DNA-skade, forhindre aldring og kontrollere kolesterolnivå. Blåbær kan også redusere akne og en ny en studie publisert i Journal of Neuroscience fant et utdrag av blåbær spist hver dag førte til en reversering av nervecelleskader. Den ydmyke blåbæren er virkelig en super matvare for hjerneceller.

Tips: Blåbær har også blitt anbefalt i kostholdet til profesjonelle pokerspillere så det skader ihvertfall ikke å prøve hvis du vil bli rik.

2. Mørk sjokolade

Hvem sier at sunn mat ikke kan være godt? Å spise en daglig del av mørk sjokolade har blitt funnet å forbedre blodstrømmen til hjernen. Kakao inneholder næringsstoffer som bekjemper stress, øker energinivået, kan forbedre kognitiv funksjon og fokuset.

Tips: Du må gjerne kose deg med en blokk med kokesjokolade neste gang du spiller noen kasinospill på nettet –  dette vil hjernen, og lommeboken din, takke deg for, god mørk sjokolade koster ikke all verden!

3. Brokkoli

Brokkoli er en kilde til to viktige næringsstoffer som bidrar til å forbedre hjernens funksjon. K-vitamin bidrar til å styrke kognitive evner og det er bevist at brokkoli forbedrer hukommelsen. Folk som spiser mye brokkoli, har bedre resultater på minnetester. Brokkoli inkluderer også en betydelig servering av folsyre, som kan bidra til å avverge Alzheimers sykdom. Studier tyder på at mangel på folsyre kan føre til depresjon, så å spise masse brokkoli kan også holde deg glad. Kanskje ikke så enkelt i alle tilfeller, men mangel på folsyre påvirker absolutt humøret hos mennesker.

Tips: Brokkoli alene faller nok ikke i smak for de fleste som vil ha en kosekveld hjemme. Tilbered flere typer grønnsaker som gulrøtter, selleri og lag en god dip til som snack når du må jobbe mange timer på datamaskinen.

4. Laks

Fiskeolje er kjent for å inneholde rikelig med Omega 3 som er viktig for utviklingen av hjernen. Men det er vel ingen som kunne tenke seg å kose seg foran TV’ en med en flaske tran regner jeg med. Derfor kan renskåret laks være et godt alternativ. Laks er rik på omega-3 fettsyrer, som er avgjørende for et sunt kosthold, og tilbyr en betydelig del av docosahexaensyre (DHA).Ikke bare er fettsyrer gode for hjertet, men DHA har også blitt funnet å øke nevron-funksjonen i hjernen.

Tips:  Hva med å lage hjemmelaget Sushi med tynnskåret Salmalaks sashimi og spennende sauser til? Det tar ikke lang å tilberede et slikt mellommåltid heller.

5.Avokado

Avokadoer kan være fete, men de inneholder ekstremt sunne umettede fettsyrer, som bidrar til å holde hjerne membranene fleksible. De en-umettede fettsyrene i avokado arbeider for å beskytte nerveceller i hjernen og har enestående effekt på å forbedre hjernens muskelstyrke. De samme fettsyrene fører til sunn blodsirkulasjon og lavere blodtrykk, og begge deler hjelper hjernen til å fungere optimalt. Men avokado alene faller ikke i smak for de fleste.

Tips: Hvorfor ikke prøve med å lage en hjemmelaget guacamole med tortilla chips til? De fleste typene i butikken inneholder sukker, så prøv heller en hjemmelaget versjon med friskpresset sitron som gir en spennende smak på dip’en.

6.Fullkorn

Hjernen er som alle andre kroppslige organer og stole på en jevn strøm av energi for å utføre sitt beste. Våre konsentrasjons ferdigheter er knyttet til hjernens tilførsel av glukose. Hele fullkorn med lavt GI (glykemisk indeks) er en sunn hjernemat som sakte og jevnt slipper glukose inn i blodet. Andre karbohydrater er en mer ustabil kilde til glukose – hvit ris og pasta vil føre til at energinivåene sprer seg og deretter krasjer, slik at hjernens følelse blir svak og utmattet.

Tips: Fullkornsbrød passer godt sammen med avokado, presset sitron og kanskje noen rå lakseskiver på toppen. Dette blir en fantastisk hjerne-sandwich!

7.Valnøtter

Tester har vist at de som spiser en håndfull valnøtter om dagen (13 gram) utfør betydelig bedre på kognitive tester. Valnøtter har derfor blitt lagt til den voksende listen over matvarer for folk som trenger å være fokusert for en lengre periode.

Tips: Valnøtter og andre nøtter er smakfulle som de er men du kan også prøve å legge til noen valnøtter til din salat.

Sunnere snacks for mer skjermtid

Når vi idag bruker mer og mer tid på datamaskiner og smartphones blir behovet for sunn mat enda viktigere for å hindre de negative konsekvensene av skjermtiden.
Denne listen med sunn mat som er lett å forberede kan kanskje inspirere deg til å lage et sunnere alternativ. I tillegg vil du nok etterhvert merke forskjell på dine kognitive ferdigheter og mister du lett konsentrasjon, kan det absolutt være lurt å se på kostholdet først for å rette i problemene. Helsenorge har mange flere tips på sunn mat på farten.

Mer om: 7 Snacks Hjernen & Lommeboken din Vil Elske!

Hjernen og lommeboken spiller en avgjørende rolle i våre liv og det er viktig å ta vare på begge. Her er 7 snacks som både hjernen og lommeboken din vil elske, og som gir deg god helse uten å tømme lommeboken din.

Først og fremst, er mandler en utmerket snack for hjernen. De er rike på vitamin E som er kjent for å forbedre hukommelsen. Mandler er også rike på protein og sunne fettsyrer, noe som gjør dem til en ideell snack for de som ønsker å holde seg sunne. På den annen side er de nokså rimelige og er lett tilgjengelig i din lokale matbutikk.

En annen super snack for hjernen er blåbær. De er kjent for sin høye antioksidant kapasitet som hjelper med å beskytte hjernen mot skade. I tillegg er blåbær også en kostnadseffektiv snack, da den kan kjøpes fersk når den er i sesong, eller fryst for å nytes hele året.

Tredje snack på listen er avokado. Denne frukten er full av sunne fett som hjelper med å opprettholde en sunn hjerne funksjon. Avokado er også relativt rimelig, spesielt hvis du kjøper dem når de er i sesong.

Sjokolade er en annen rimelig snack som kan øke hjernens helse. Mørk sjokolade er kjent for å inneholde kraftige antioksidanter som kan beskytte hjernen. Men sørg for å velge sjokolade med høyt kakaoinnhold for å få mest mulig ut av det.

Til slutt kan vi ikke glemme nøtter og frø som gresskarfrø, solsikkefrø og valnøtter. De er spekket med vitaminer, mineraler, protein og sunt fett som din hjerne elsker. De er også rimelige snackalternativer som kan kjøpes i bulk for å spare enda mer.

Så neste gang du skal snacke, velger du et av disse alternativene. Din hjerne og lommebok vil takke deg.