Fastelavnsboller

Ingredienser:
100 g meierismør eller 1 dl rapsolje 3 ½ dl melk 1 pakke gjær 550 g (9 dl) hvetemel eller speltmel 60 g (1 dl) Hi-maize 100 g (ca 1 dl) Sukrin 1 ss sukker/honning ½ ts kardemomme ½ ts bakepulver eller hornsalt Pensling: Sammenvispet egg Fyll og pynt: 3 dl kremfløte og 1-2 ss Sukrin Syltetøy, gjerne sukkerfritt Siktet SukrinMelis

Fremgangsmåte:
Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt. Ha over i en bakebolle. Tilsett gjær, Sukrin, kardemomme og bakepulver. Tilsett Hi-maize og mesteparten av melet, og elt sammen til en smidig deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt sted. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate. La dem etterheve på et lunt sted i 30-40 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek bollene ved 225 grader i 12 – 15 minutter. Avkjøl bollene på rist. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølte. Skjær toppen av bollene, smør på litt syltetøy og sprøyt eller legg på vispet krem. Ønsker du en sunnere krem kan du blande med vaniljekesam. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis. Mer spennende fyll Legg en bit kokesjokolade, marsipan eller et par non-stop inni hver bolle før de formes runde. Da blir det en ekstra hyggelig overraskelse for de som skal spise dem. Fastelavnsboller på sengen før frokost? Da er det lurt å lage en kaldhevet deig. Da blander du sammen alle ingrediensene kaldt. Form ut til boller (med eller uten fyll) uten noe forhev. Legg bollene på smurt stekeovnsplate og dekk med plast. Dette kan du gjøre kvelden før og la stekeplaten stå et kjølig sted, f.eks. i en kjellerbod. Pensle bollene før steking. La dem stå i et varmt rom ca. 1/2 time for å få litt heving før de settes i kald stekeovn. Sett ovnen på samme temperatur som skrevet over og stek dem pent gylne. Slik er det lett å servere våre kjære nystekte boller på sengen!

Porsjoner: Oppskriften gir 16 boller.

Kommentarer:
Her er en oppskrift på litt sunnere fastelavnsboller.

Mer om Fastelavnsboller

Fastelavnsboller, også kjent som «semla» i Sverige og «vastlakukkel» i Estland, er en tradisjonell del av det nordiske Fastelavn-feiringen, som vanligvis foregår siste søndag før fasten, en periode i den kristne kalenderen som leder frem til påsken. Ofte er disse bollene luftige, søte, og karakteristisk nok toppet med et dryss av melis.

Dagens versjon av fastelavnsboller kan spores tilbake til et bakverk som først ble introdusert av tyske bakere på 1600- og 1700-tallet. Opprinnelig ble fastelavnsbollene dyppet i varm melk eller buljong, gitt navnet «hetvägg» i Sverige. Over tid har bollene utviklet seg til å bli søte bakverk fylt med krem og syltetøy, og de har blitt populære delikatesser, ikke bare under Fastelavn, men også hele året rundt.

Fastelavnsboller er ikke bare begrenset til Skandinavia. Flere land har sine egne versjoner av disse himmelske bakverkene. For eksempel i Danmark, er det vanlig å fylle bollene med syltetøy og krem, toppet med melis eller glasyr, mens i Finland, kjent som «laskiaispulla», er det mer tradisjonelt å servere dem med mandelmasse og fløte.

Å lage fastelavnsboller krever litt tid og dedikasjon, men resultatet er definitivt verdt innsatsen. Ofte bruker man en grunnoppskrift på søt gjærdeig, som skal heve to ganger for å bli ekstra luftig. Deretter blir bollene plassert i ovnen til de er gylne og fluffy. Etter avkjøling, skjæres toppen av bollen av, og et hul er laget for å fylle bollen med krem, syltetøy eller mandelmasse. Til slutt, bollene blir drysset med melis for den siste finishen.

Å bake fastelavnsboller er en fantastisk måte å tilbringe tid sammen som en familie eller med venner. Ikke bare kan du nyte deilige, hjemmelagde boller, men du får også muligheten til å lære mer om og feire en skandinavisk tradisjon. Ikke glem, selv om disse bollene tradisjonelt er forbundet med Fastelavn, kan du tilpasse dem etter ditt eget ønske og nyte dem hele året.

Kunnskapen om fastelavnsboller har utviklet seg og spredd seg til andre deler av verden gjennom migrasjon og globalisering. Fastelavnsboller har virkelig blitt et symbol på Skandinavisk bakverkstradisjon, uansett hvor du er i verden. Om det er Fastelavn, et bursdagsselskap, eller bare en vanlig dag, fastelavnsboller er alltid en god ide.

Legg igjen en kommentar