Indisk karrigryte med svin, lam eller kylling

Ingredienser
* 500 g renskåret og strimlet kjøtt av svin, lam eller kylling * 4 dl vann * 4 løk * 4 fedd hvitløk * 2 grønne pakrika * 1 boks skinnfrie tomater * 3 ss tomatpure * 1-3 dl creme fresh * 2 terninger buljong * 2 ss hakket fersk ingefær * 1/2 ts kanel * 1 ts gurkemeie * 3 ts karry pasta (hot) * 2-3 ss sukker * olje til steking * salt
Tilberedning
1. stek kjøttet raskt i olje og hell på vann. Kok til kjøttet er mørt. 2. kutt løk i grove båter 3. fres knust hvitløk og ingefær sammen med krydder og karripasta 4. hell løken oppi og stek til den er blank 5. hell oppi tomatboks og pure og la det koke i 10 min. Hell på litt vann hvis det er for tørt 6. tilsett creme fresh etter smak og kok opp. Bruker du mye så blir retten mildere 7. smak til med sukker og salt og evt med karripasta hvis du vil ha den sterkere 8. kan jevnes med maisenna hvis sausen er for tynn 9. grøvkutt paprika og la det koke med de siste minuttene Passende tilbehør er ris (helst naturris) og nanbrød. En grønn salat med yoghurtdressing (feks naturell youghurt, litt sukker og pepper) hører også med.

Om Indisk karrigryte med svin, lam eller kylling

Indiske karriretter er kjent verden over, og blir hyppig benyttet i matretter med ulike typer kjøtt som svin, lam og kylling. Indisk karri er spesielt kjent for sin smaksrike krydderblandinger, og metodene som brukes for å lage disse rettene er unike og gir en autentisk smaksopplevelse. En viktig ting å merke seg er at karri i India ikke bare refererer til en bestemt matrett, men også til en blanding av forskjellige krydder.

En klassisk Indisk karrigryte lages ved å først steke kjøttet til det blir brunt, før man tilsetter en blanding av aromatiske krydder. For eksempel kan kardemomme, spisskummen, koriander, gurkemeie, chilipulver og malt hvitløk benyttes. Kjøttet stekes sammen med krydderne for å utløse deres fulle smakspotensial, før man tilsetter vann og lar retten småkoke i noen timer. På denne måten vil kjøttet bli mørt og absorbere alle de deilige smakene fra krydderne.

Når det gjelder valg av kjøtt, har hver type sine egne fordeler. Svin er relativt enkelt å kjøpe og forberede, og dets milde smak gjør at det passer godt sammen med krydderet. Lam heller mot den fetere siden og gi en dypere, mer robust smak til karriretten. Lam er også en av de mest tradisjonelle ingrediensene til karri i mange regioner av India. Kylling derimot, er mer allsidig og tenderer å ta opp smaken fra krydderne godt, noe som skaper en balansert og smakfull rett.

Karriretter serveres vanligvis sammen med ris eller flatbrød som for eksempel naan eller chapati. Disse tilbehør gjør at måltidet ikke bare blir mer mettende, men gir også en mulighet til å suge opp all den deilige sausen fra gryta. Indisk karri kan også serveres sammen med forskjellige slags chutneys, pickles eller salater for å gi en frisk kontrast til de rike krydderne.

Til tross for sin komplekse smaksprofil, er indisk karri ganske enkelt å lage hjemme så lenge man har tilgang til de riktige krydderne. Ved å eksperimentere med ulike kombinasjoner av krydder, kan man også lett tilpasse smaken til personlige preferanser. I det hele tatt, er indisk karri gryte med svin, lam eller kylling, en matrett som har noe å tilby for enhver smak og anledning. Enten det er et hverdagsmåltid eller en spesiell feiring, er en autentisk indisk karri gryte garantert å imponere.

2 kommentarer om “Indisk karrigryte med svin, lam eller kylling”

  1. Skal det hvirkelig være 4 stk løker? Det er jo kjempemasse!

  2. Når skal buljongen brukes ? Dette nevnes det ikke med et ord i framgangsmåten..
    Forsåvidt også en ganske uferdig oppskrift med tanke på punktene 1-9..
    Kunne vært utdypt mye mer enn dette.

    Hilsen institusjon- og restaurantkokk og kjøttskjærer.

Legg igjen en kommentar