Kokt torsk med lever og rogn

Ingredienser
* 6 kg urenset torsk (1 kilo pr pers, mye kapp her). * 2 ts eddik * Masse salt, helst grov havsalt (1 dl minst) * Godt med vann (ca 4 liter) Til Rogn * 2 ts salt * 1 liter vann Til Lever * 2 dl vann * 1 ts salt * 1/4 løk * 1 ts eddik * 10 pepperkorn * 3 stk laurbærblad
Tilberedning
Kokt torsk 1. Rens og skjær fisken i fingertykke skiver. Fjern svømmeblære, blod og hinner. Legg stykkene i rennende kaldt vann i ca 1 time. 2. Kok opp vannet, evt eddik og saltet. La fisken komme i det kokende vannet. Sett gryta noe til side fra varmen. Fisken skal trekke ca 5 min eller til bena så vidt løsner fra kjøttet. Lever 1. Fjern hinne of kveis fra leveren. Skjær den opp i små terninger. 2. Kokes ca 10 min i vann, tilsatt finhakket løk, eddik, laurbærblad, pepper og salt. Rogn 1. Rognen pakkes i matpapir eller aluminiumsfolie og kokes ca 20 min i vann med salt. 2. Den tas opp og skjæres i skiver som anrettes sammen med fisken. Anretning: Server fisken med kokte poteter, tournerte gulerøtter og en holandiessaus.

Mer om emnet: Kokt torsk med lever og rogn

Kokt torsk med lever og rogn er en tradisjonell norsk rett som er sterkt knyttet til kystkulturen. Denne retten tilbyr et vell av smaker og næringsstoffer, og har en viktig rolle i det norske kjøkkenet. Mange ser på denne retten som en delikatesse og forbinder den med festlige anledninger.

Det er mange helsefordeler ved å spise torsk, lever og rogn. Torsk er en gode kilde for protein og inneholder viktige vitaminer som B12 og D, samt selen og jod. Leveren er rik på vitamin A, som er viktig for immunforsvaret, og omega-3 fettsyrene som er hjerte-vennlige. Rogn inneholder også en høy konsentrasjon av protein og er rik på vitamin B12 og folinsyre.

For mange er smaken av kokt torsk med lever og rogn en smak av barndom, tradisjon og familiære sammenkomster. Det kan kokes på forskjellige måter, men det vanligste er å koke fisken i lettsaltet vann. Noen legger til litt eddik i kokevannet for å fastne kjøttet. Lever og rogn kokes separat og serveres sammen med fisken, gjerne med en smørsaus og poteter.

En ting som er viktig når du lager kokt torsk med lever og rogn, er å bruke fersk fisk. Fersk torsk, lever og rogn gir en mye bedre smak og konsistens enn frossen. Det er også viktig å passe på koketiden. For mye koking kan gjøre fisken tørr og leveren og rognen kan bli harde. Hvis du koker torsken for kort tid, kan den være rå i midten.

Retten serveres oftest med tilbehør som flatbrød eller lefser, raspeballer, eller rotgrønnsaker. Gravet rogn, som er rogn som er saltet og tørket, er også et populært tilbehør. Noen liker å servere retten med revet pepperrot, andre foretrekker å ha den i en smørsaus.

Kokt torsk med lever og rogn er en skattet tradisjon i det norske kjøkkenet. Den er en hyllest til Norges maritime arv, samtidig som den byr på en rik smaksopplevelse og næringsrik kost. Sammen med deilig tilbehør og gode råvarer, blir dette et festmåltid som kan nytes året rundt.

3 kommentarer om “Kokt torsk med lever og rogn”

  1. Jeg plejer att marinere fisken i badkaret i stedet før det rindende vand. Jeg har også i en sitron.

  2. Brukte eddik når kokte leveren og det gjør jeg ikke neste gang. Liker bedre den grå varianten som jeg kjenner fra de gode torskemiddagene tidligere. Lys lever ser ikke bra ut.

    Tips som jeg bruker:
    Kok egg og bacon og server som tilbehør. Nydelig!

  3. Hva mener du med «rennende kaldt vann»? Må springen stå på fullt? Eller holder det at fisken ligger i en bolle med vann?

Legg igjen en kommentar