Risotto

Ingredienser
# 200 g arboriris el annen risottoris # 1 dl hvitvin # 3 dl redusert kraft # 50 g revet pecorino- eller parmasan-ost # saft av ½ sitron # ½ ss merian # 1 ss timian # litt olivenolje
Tilberedning
1. Fres ris i litt olivenoljeog tilsett 1 dl hvitvin og 2 dl kraft og la det koke 2. Spe etter hvert med resten av kraften (fagfolk mener vesken skal tilsettes i 7 omgenger…). 3. Tilsett sitronsaft, pecorino (eller parmesan) og urter når risottoen er ferdigkokt. Tilsvarende for sopp og grønnsaker, men disse freses lett i olje/smør først. Som tilbehør til lyst kjøtt, kylling og fisk, men kan også være en egen liten rett. Litt ferske urter gjør seg alltid som «topping».

Om Risotto

Risotto er en italiensk risrett som har vært i hjertet av det italienske kjøkkenet i århundrer. Opprinnelsen til risotto kan spores tilbake til 14-tallet i det nordlige Italia, hvor oppfinnelsen av moderne risdyrking førte til utviklingen av retten.

En spennende detalj om risotto er at det er mer enn bare en rett – det er en kulinarisk teknikk. Selv om ingrediensene kan variere, er den grunnleggende metoden for tilberedning konstant. Normalt starter man med å sautere løk i olivenolje, deretter legge til Arborio-risen og røre rundt til risen får en gjennomskinnelig kant. Lett krydret kjøttkraft legges så til, én skje om gangen, mens man rører kontinuerlig til all væsken er absorbert før neste skje legges. Denne omhyggelige prosessen gir risottoen dens karakteristiske kremete konsistens.

I motsetning til andre risretter, beholder risottoen en viss tyggemotstand ved ferdigstillelse. Dette gir retten den unike tekstur og konsistens som risotto er kjent for. I Italia blir risotto ofte servert som en «primi» eller «første rett», før hovedmåltidet.

Det er en nesten uendelig variasjon i risottooppskrifter, avhengig av regionale og sesongbaserte ingredienser. Noen av de mest kjente variantene innbefatter Risotto alla Milanese, der safran gir retten en rik, gylden farge og en unik smak; Risotto al Barolo, som er tilbredt med Barolo-vin; og Risotto ai funghi, med ulike typer sopp.

Risotto er også en flott rett for de som ønsker å eksperimentere med forskjellige smaker og teksturer. Det er en utrolig allsidig rett som kan tilpasses etter sesong, personlige preferanser eller kostholdsbehov. Så uansett om du er en erfaren kokk eller bare begynner i kjøkkenet, er det mye moro og kreativitet å oppleve med risotto.

Legg igjen en kommentar