Mer om Aîoli
Aïoli er en tradisjonell smakfull saus som stammer fra middelhavsregionen, spesielt populær i den sydfranske regionen Provence. Betegnelsen aïoli kommer fra det provencalske ordet «aioli», der «ai» betyr hvitløk og «oli» betyr olje, som er hovedingrediensene i denne sausen.
Denne sausen lages med råvarer av høy kvalitet som frisk hvitløk og god olivenolje. Tradisjonelt sett blir hvitløken malt i en morter med litt salt til det blir en fin pasta. Deretter tilsettes oljen gradvis mens man rører kontinuerlig for å emulgere blandingen. Dette krever en del tålmodighet, men resultatet er verdt det. Litt sitronsaft tilsettes ofte for å gi friskhet og balanse til sausen.
Selv om aïoli er en enkel saus å lage, er det noen tips som vil sikre at du alltid får den rette teksturen. For det første er det viktig å hakke hvitløken veldig fint før du begynner å male den i morteren. For det andre, sørg for å tilsette oljen veldig sakte i begynnelsen for å unngå å «knekke» emulsjonen. For det tredje, hvis aïoli begynner å se ut som den skiller seg, kan du tilsette en liten skje kaldt vann mens du fortsatt rører for å hjelpe den tilbake til riktig konsistens.
Aïoli er veldig alsidig og kan brukes i en rekke retter. Den er klassisk servert med fisk, spesielt stekt fisk, og også med grønnsaker, kjøtt og skaldyr. Den kan også brukes som en dip for brød eller rå grønnsaker. Noen ganger blir den også servert med hardkokte egg. I Provence er det tradisjonelt å servere aïoli som en del av en «Grand Aïoli», der man serverer sausen sammen med en rekke tilbehør, som for eksempel saltet torsk, snegler, grønnsaker og egg.
Til tross for sin enkelhet, er aïoli en saus som krever øvelse å mestre. Men med litt tid og innsats vil du kunne lage en saus som er like deilig og smakfull som de du finner i de beste restaurantene i Provence. Aïoli er virkelig en saus som er mer enn summen av sine deler, og en som har den uvanlige egenskapen å forbedre nesten alle retter den blir servert med.